Чужденци инвестират в 1000 дка плантация с лавандула

Чужденци инвестират в 1000 дка плантация с лавандула | StandartNews.com

Чужди инвеститори са готови да вложат пари в създаването на плантация с лавандула в Неврокопския край. Техни експерти са харесали равнината по поречието на река Места в района на селата Господинци, Баничан, Борово. Това разкри кметът на първото селище Ахмед Ходжов.

„Интересите им се представляват от човек от община Сатовча. На 29 февруари ще имаме среща тук с инвеститорите. Техните намерения са да закупят част от земята за бъдещата плантация, която ще е на няколко места. За другите площи ще сключат договори със собствениците им, които ще отглеждат билката срещу съответно заплащане. Целта на чужденците е да имат поне 1000 декара с лавандула, защото искат да построят и фабрика за обработката й в района", каза още кметският управник на Господинци.

Вече три години в населеното място една фамилия отглеждала разсад от лавандула, който продавала на грък. От есента на миналата година засели 15 декара с многогодишното растение, търсят да закупят още 35 декара земя, за да разширят стопанството си.

„Тютюнът вече е забравен, тъй като го изкупуват евтино. Тук почти всички се отказаха от този поминък. 50 семейства пък си докарват доходи от краставички – корнишони. Тази година и други ще засадят тази култура, тъй като миналата година цената й бе много добра – 1 лев за килограм. Всички се надяваме, че лавандулата ще осигури не само препитание, но и по-високи доходи на стотици стопани в региона", споделя Ахмед Ходжов.

Лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина. Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което се извлича от цветовете. То намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове..."Дано само чуждите инвеститори са сериозни и наистина направят плантация с лавандула, за да има какво да работим", надяват се местни хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай