Източният рай на Родопите

Източният рай на Родопите | StandartNews.com

Крепости, светилища и природни феномени привличат туристи от цял свят

Източните Родопи са известни с многобройните си мегалитни паметници, крепости и храмове, датиращи от древността. Тази част на планината е богата и на природни феномени - многобройни скални фигури с причудливи форми - пирамиди, гъби, животни, хора. Регионът има потенциал за развитие на селски и ловен туризъм. Голямо предимство за региона са и големите язовири по река Арда - "Кърджали" и "Студен кладенец".

Отварянето на ГКПП Маказа - Нимфея преди половин година дава възможност на туристите, дошли от вътрешността на страната, да съчетаят гостуването в планината и с пътуване до Бяло море. След отварянето на Маказа за час и половина се стига от Кърджали до Бяло море.

Четири родопски общини - Момчилград, Кърджали, Кирково и Крумовград обединиха усилията си за увеличаване на туристическия поток. По проект "Източният свят на Родопа планина" вече са разработени туристически пакети и тематични маршрути - "Магията на мегалитите в Родопа планина", "Мистериите на Орфей и орфизма", "Митове и легенди в Родопа планина", "Духът на Античността и Средновековието", "Родопски бит и култура", "Живата природа на Родопския край", "Приключения за сетивата","Подземният свят на Родопа планина","Селищата на Източните Родопи".

Изработени са рекламни материали - каталози, брошури, дипляни, банери, рекламни филми и клипове, мултимедийни дисковe и цялостна маркетингова кампания за популяризиране на туристическия продукт - телевизия, интернет и директен маркетинг. Туристическият потенциал на Източните Родопи с успех е представен на туристически изложения в София и Велико Търново, както и на световните борси в Лондон, Берлин, Истанбул и Москва.

В средата на април в зимния курорт Уистлър в Канада Източните Родопи бяха представени като дестинация, развиваща успешно алтернативен туризъм. В презентацията си българският делегат Михаела Кирчева, координатор по екотуризъм в проект "Новото тракийско злато", разясни стратегическото положение на България между два континента и колоритните традиции на местната общност. "Много голям интерес предизвика успешното партньорство между холандски и български експерти и местната общност, което доведе през последните пет години до полагане основите на алтернативна зелена икономика в Родопите", коментира Кирчева след завръщането си от Канада.

Силно впечатление на делегатите прави и инициативата "Rewiding Europe", за която Източните Родопи са номинирани като "Тракийските планини" през 2013 г.

Скалният град Перперикон

Скалният град на траките Перперикон вече привлича тълпи туристи от цялата страна и чужбина. По европейски проект "Перперикон - дом на богове и хора" археологическият комплекс придобива вече нова визия, той сякаш е разположен в огромен парк, изградени са алеи за посетителите, направено и е специално осветление.

На 15 км източно от Момчилград е тракийското светилище на Орфей. То е само на 200 м от селището Татул, в местността Кая башъ. Комплексът се състои от древно езическо светилище и средновековна крепост. Централното и най-високо място на скалния връх заема гроб, всечен в масивна канара, издялана като пресечена пирамида. Според преданието това е гробът на Орфей. На южната страна на величествената скала е издълбан друг подобен гроб. Нишата е покрита с арковиден издялан в камъка свод.

Край Кърджали до село Широко поле е и крепостта "Моняк" ("Мнеакос"), която е една от най-големите и високо разположени крепости в Родопите. Тук е бил разположен военен гарнизон, а в крепостта населението от селищата по поречието на р. Арда е намирало убежище по време на военни действия. "Моняк" е свързана и с похода на кръстоносците от 1206 г.

Само на 5 км от Перперикон и на 15 минути от Кърджали туристите могат да отседнат във вила "Мъдрец". От верандата й се открива прекрасен изглед. Собствениците поддържат и микроязовир, в който предлагат спортен риболов, рибен пикник, разходка с лодка. В менюто задължително присъстват пъстърва на керемида, специален десерт и турско кафе.

Казват, че в града на Момчил юнак се приготвя най-хубавото кюнефе, ориенталски десерт, който може да бъде чудесен завършек на празнична вечеря.

Да минеш по Дяволския мост

Който е ходил в Ардино, задължително е минал по Дяволския мост. Изграден е през ХV в. на древен път през Родопите, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина. В района са снимани кадри за филма "Време разделно". До моста вече има по-лесен достъп. Оформена е новата 4-5 км пътна отсечка. В района на Ардино се намира и тракийското светилище Орлови скали. На 20 км е и една от най-големите крепости в Родопите "Устра".

Желаещите да останат в това чудесно кътче на планината могат да направят това в комплекс "Планински изглед" в Ябълковец или в курорта "Белите брези".

Вкаменени сватбари край Кърджали

Разходката в Кърджали започва с Регионалния исторически музей, който се намира в една от най-красивите сгради. В обиколката на града присъства задължително посещение на възстановената средновековна църква "Св. Йона Предтеча" и храм "Св. Успение Богородично" в кв. "Гледка". На 3 км от областния град е и скалният феномен Каменната сватба, а край село Бели пласт - Каменните гъби. Скалните образувания са обявени за природни забележителности и защитени територии.

Жреците избрали пещерата Утроба

От Кърджали по посока с. Ненково е пещерата Утроба. Невероятното съоръжение от времето на траките е открито през 2001 г. Намира се на 20 км от града, в безлюдно място високо в планината над хижа "Боровица", в скалистата местност Тангардък кая. В този храм се осъществявала кулминацията на орфическите вярвания. В близката околност се развиват едни от най-големите комплекси на скални тракийски ниши в Източните Родопи.

До пещерата Утроба води добре оформена екопътека с беседки, а на 300 м от древната забележителност е изграден специален подслон за пикник.

На кораба "Емона" гощават с миди

Най-често пристигналите в града край Арда отсядат в зоната за отдих край язовир "Кърджали". Къщите за гости и хотелчетата предлагат всички удобства за претенциозния модерен човек. В менюто на ресторантите присъстват задължително местни родопски специалитети. Истинските кулинари могат да опитат и къпаната баница.

На брега на язовира до с. Енчец е акостирал корабът ресторант "Емона". Той е единственото заведение на територията на област Кърджали, в което се предлагат пресни миди, доставени директно от мидена ферма в Каварна. Другите морски изкушения са лаврак, ципура, гаврос, фагри, скариди, октоподи, калмари. Традиционните за язовира риби - пъстърва, сом, бяла риба, уклей, толстолоб, четири вида есетрови риби, също са включени в менюто.

Ловци дебнат муфлони в Женда

Източните Родопи са предпочитано място и за ловен туризъм. Ежегодно в Държавно ловно стопанство "Женда" идват между 30-40 чужди групи, най-вече от Германия, Австрия, Кипър, Гърция, но преобладават адвжиите от Турция. През 2013 г. са ловували и гости от далечна Индия и даже от Перу. Стопанството разполага с два ловни дома. Чуждите гости пристигат най-вече чрез туроператори, но има и директни клиенти. Гостите ловуват най-вече муфлон и дива свиня.

Лешояди и диви коне са атракция за гостите

Източните Родопи са рай за орнитолозите. Характерно е голямото разнообразие на грабливи птици. В района на яз. "Студен кладенец" са най-големите колонии белоглави и египетски лешояди на Балканите. Любителите на птиците могат да посетят центъра в с. Маджарово, където ще им покажат това богатство. А в село Рабово гостите могат да отседнат за ден-два в Къщата с тепавицата и да опитат хляб, специално приготвен от дива пшеница - лимец. Предприемчивият собственик се опитва да произвежда и бира от лимец. За пета година в селото ще се проведе и фестивал на хляба, по време на който гостите могат да се запознаят с автентичните техники за жътва, смилане на пшеницата и изпичане на хляба.

Любителите на дивата природа могат да стигнат с лодка до Дивечовъдния участък "Студен кладенец", където живеят не само елени лопатари и благородни елени, но и един от застрашените големи видове тревопасни - зубри. През октомври 2013 г. те са докарани и заселени в тази част на Източните Родопи по българско-холандския проект "Новото тракийско злато". През 2011 г. пък в долината на Дюшундере, в близост до изоставеното крумовградско село Сбор, са заселени диви коне - тарпани, докарани у нас от Холандия. Чуждестранни тв екипи вече заснеха препускащите на воля жребци. Според специалистите адаптацията на животните е пълна и дори вече има родени няколко малки тарпанчета.

Източните Родопи са много подходящи и за велотуризъм. Разработени са няколко маршрута с различна дължина. Те са добре маркирани и предлагат на любителите съчетание на спорт и посещение на исторически и природни забележителности. Планината на Орфей става все по-привлекателна и за офроуд състезатели, фенове на сафари и кану.

Съчетаването на трите компонента - дива природа и биоразнообразие, биологично земеделие и устойчив туризъм е уникален подход и се прилага пета година от българско-холандски проект "Новото тракийско злато" за по-зеленото бъдеще на Източните Родопи, една от най-добрите диви територии в Европа. Само за последните няколко години броят на туристите в Източните Родопи се е увеличил с близо 120%, като почти половината от тях са чужденци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай