Експерти: Заложете на селски и културен туризъм

Експерти: Заложете на селски и културен туризъм | StandartNews.com

Бъдещето на България е в специализирания туризъм най-вече заради природните ресурси. Това заяви доц. д-р Красимир Александров, ръководител на катедра "Туризъм" в Аграрния университет в Пловдив. Той посочва, че България е сред малкото страни в Европа, които са успели да запазят голяма част от природата си в автентичен вид.

"Природните ресурси са даденост, но ние трябва да предизвикаме интереса на туристите към тях и това да носи приходи. Трябва да обединим интересите си, по-големите в бранша да помагат на по-малките и да създадем интересен продукт, защото туристите приемат като един продукт дестинация България", каза експертът.

"Концентрацията на хотели на определени места успя да съхрани други територии, които имат висок потенциал. Туристът иска да получи нещо уникално и като си тръгне, да усеща приятни емоции. Културният и селският туризъм са водещи в алтернативните типове туризъм, но бизнесът не може да осигури нужната инфраструктура. Това важи и за балнео и СПА туризма", каза Александров. "Не можем да разчитаме и само на ниската цена на услугите, защото тази възможност се изчерпва - вдигат се заплати, цени на консумативите, осигурителни прагове. Това може да се използва при определени условия, но не и като основно конкурентно предимство", допълва Александров.

Туризмът има нужда от подготвени кадри. "Лошото е, че тези, които виждат бъдещето си в тази професия, обикновено търсят реализация в чужбина и вече имаме успели наши студенти в САЩ, в Дубай, в Европа, и то на високи мениджърски позиции", посочва Красимир Александров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай