Дубровник - лятната столица на Европа

Дубровник - лятната столица на Европа | StandartNews.com

През юли и август е пълно с туристи, не може да се намери и едно свободно легло

За лорд Байрон градът е "перлата на Адриатика", за UNESCO e част от световното културно наследство

"Който търси рая на земята, трябва да дойде в Дубровник".

Джордж Бърнард Шоу


Като ми представяха Ана, която щеше да ми покаже града, ми казаха: "Оставяме те в нейните длани". Прозвуча ми малко странно, но нямах нищо против. Напротив. Ана ме попита: "Защо си в Дубровник - защото не си бил или защото си бил?". По-късно разбрах значението на посланията. Една от кампаниите на Дубровник е "Град, който можеш да събереш в дланите си". Не само защото е сравнително малък, а и защото човек държи в дланите си най-скъпото. Второто послание означава, че ако не си бил - задължително трябва да дойдеш, ако си бил, не е възможно да не искаш да се върнеш. И двете са верни.

Някога Дубровник е бил един от множеството малки градове по Средиземноморието. Постепенно е станал най-важният град за търговците. Имал е консулски служби в повече от 80 града. Флотата му, от близо 700 търговски кораба, е съперничела дори на Венецианската.
Дубровник е бил първото защитено пристанище по морския път, водещ от изток на запад. Началото си води от шести век, но археолозите са намерили доказателства за по-ранно съществуващо тук населено място. Възходът му се свързва с идването на хърватите.

След кръстоносните походи рязко се увеличава морският трафик и търговията през Средиземно и Адриатическо море. От 1358 г. Дубровник вече не е под властта на Венеция. Пред следващите два века той е най-значимото пристанище и търговски център на Адриатика, достоен съперник на Венеция и Анкона. През ХV век Дубровник има пълна самостоятелност, което по онова време означава независими избори за градоначалник /наричан ректор/ и градски съвет, независимо законодателство и правото да има собствени консули зад граница, собствена валута /и то доста/, собствен флаг с образа на свети Влаха /или св. Влас, както е познат у нас/. Според легендата чужди кораби приближили Дубровник. Моряците казали, че идват само за вода и като се наспят, ще отплават. Но това било военна хитрост. През нощта св. Влаха се появил в съня на местния свещеник и му разкрил кроежите на враговете. Свещеникът отърчал до градските първенци. Те не му повярвали напълно, но все пак решили да подсилят стражата. В ранната утрин градът бил нападнат, но защитниците му се справили с нашествениците. Оттогава св. Влаха е обявен за покровител на Дубровник. Най-красивата църква в центъра на Стария град носи неговото име. Всеки ден на 3 февруари градът го почита.

Характерно за ректора е, че той е избиран всеки месец. По време на мандата си не е имал право да излиза извън своя дворец. Причината е, че навън всеки може да го подкупи. По същата причина охраната край крепостните стени е сменяна всеки 24 часа и е било невъзможно да се узнае кой ще бъде караул следващата нощ.
През 1525 година, виждайки нашествието на турците на Балканите, Дубровник решава да признае властта им и да плаща данък. Според подписания договор турците не завладяват града, а му дават възможност да търгува по цялата турска империя. Същата политика продължава с договори с могъщите Испания и Ватикана. Единственият постоянен враг, чиято власт Дубровник не признава, е Венецианската република.

Златният период е ХVI век. По това време Дубровник има огромна за размерите си търговска флотилия, наброяваща близо 200 кораба. Наполеон закрива републиката през 1808 г. Виенският конгрес /1815/ я изтрива от картата на Европа, като присъединява региона към останалите части на Далмация и Хърватия.

Следствие на декларацията на Хърватия за независимост през октомври 1991 г. последва военна сръбска атака и осеммесечна обсада. Градът е бомбардиран няколко пъти. Част от изключителното културно богатство е разрушена. Впоследствие с помощта на UNESCO и хърватското правителство, както и на международни донори, градът е възстановен.
Днес той е сред най-желаните за посещения градове в света. През юли и август тук няма и едно свободно легло.
По време на летния фестивал, известен на всеки ценител на музиката, улиците му са почти непристъпни. Има часове, в които правиш 10 крачки за 10 минути, дори по "Страдуна", главната и най-широка улица на стария град. Стъпваш върху камъни-столетници. Полирани са от безбройните стъпки на мореплаватели, търговци, художници, поети, писатели... Наоколо се чуват почти всички световни езици и много наречия. Може да се каже, че Дубровник става лятната столица на Европа.
Като че ли всички забележителни исторически места са струпани между стените на Стария град. Тук е фрацисканският манастир от ХIV век, Музеят на фармацията с керамичните медицински съдове и старите лекарски дневници, колекцията от византийски икони, функциониращата дрогерия, която счита себе си за третата най-стара действаща фармация в света.
Огромната туристическа вълна се надига, за да види прочутите Градска часовникова кула и фонтана "Онофрио", готическите и ренесансови фасади на Двореца "Спонца" и Двореца на дуковете, бароковата църква "Св. Влаха", катедралата "Успение Богородично"...

Цените на жилищата в Стария град са високи. Малък двустаен апартамент (70 кв. м) струваше почти половин милион евро. Купувачите са предимно заможни хора или спекуланти. Но дори и заможните хора решили, че е по-изгодно да отдават под наем собствеността си, вместо да я ползват само месец през годината. Постоянните жители на Стария град, от 5000 през 1991 г., днес са 500. След като си продадат къщите, те се оттеглят с добри спестявания в модерното предградие Лапад.
Кметът на града, Андро Влахушич, ми каза: "За нас туризмът е най-важният отрасъл. Затова полагаме много големи грижи за него. Например организираме Летния музикален фестивал, който е сред най-значимите събития от този род в Европа. И без него имаме достатъчно гости. Но той демонстрира нашето желание да развиваме града във всички направления и най-вече в областта на изкуствата и културата. Концертите са буквално по целия град и са напълно безплатни за жителите и гостите на града."

Градски легенди

* Градският съвет никога не е заседавал по време на "юговината" - южния вятър. Считало се е, че той размътва ума и заседателите не могат да взимат правилните решения.
* По каменните улици има канали за оттичане на водата. Местните не стъпват в тях, защото ги грозят 2 големи злини: няма да си намерят половинка в живота и ще обеднеят.
* Ако обеднееш, трябва да пипнеш носа на една местна статуя - богатството ще се върне при тебе, особено ако седнеш в скута й.
* През времената на "доблестните" мъже е имало сиропиталище с много интересна врата. Бедна жена или слугиня, забременяла от господаря, е носела тук бебето си, но го е предавала така, че никой не е можел да види лицето й. Доблестните мъже на града са имали любовници и това не било тайна, но не било прието с тях да се явяват на обществени места, нито да им правят бебета. Но понеже са "доблестни", мъжете след време признавали децата от любовниците си и им осигурявали средства за нормален живот, а понякога им давали и фамилиите си.
* Всеки 10 август в Дубровник се играе "Хамлет". По това време на годината има много метеоритни дъждове, известни в различни фолклори като Персеидите. Тук ги наричат сълзите на св. Лауренс". Лауренс е бил християнски свещеник, убит по заповед на римския император Валериан.
* Разцветът на Дубровник като търговски център не е само заради таксите от пристанището. В града се се произвеждали текстилни и вълнени тъкани и багрила. Произвеждали са се и сапуни, чиято слава не е заглъхнала и до днес. В Стария град има много магазини за сапун, които имат превъзходни обороти, независимо, че цените им се сравняват с най-високите на Стария континент. Постепенно стоките, произвеждани в Дубровник, се появили почти по всички световни пазари по онова време.

Само факти

* Първият от дългия списък на прочути посетители на Дубровник е Ричард Лъвското сърце, който през 1192, на връщане от Кръстоносен поход, е отдъхнал на отсрещния остров Локрум.
* През 1296 г. е изградена система за отпадъчните води, която още се използва.
* Първата карантина в света е въведена в Дубровник през 1377 г. Всеки, който идва от застрашени региони, е отделян, докато се изясни, че е здрав.
* Дубровник е първата държава в Европа, която с резолюция от 27 януари 1416 г. забранява робството и не позволява на кораби с роби да акостират на пристанището.
* Сиропиталището, основано през 1432 г. в женския манастир "Св. Клеър", се счита за едно от първите в света.
* Морското застрахователно право ("Ordo super assecuratoribus") от 1568 г. е най-старият закон от този вид в света.
* Сред днешните знаменитости, които са се разхождали по "Страдун", са кралица Елизабет II, Маргарет Тачър, Едуард Кенеди, Елизабет Тейлър с Ричард Бъртън, Майкъл Дъглас с Катрин Зита Джоунс, Ричард Гиър с друга хубава жена, Том Круз, Френсиз Форд Копола и мн. др. Срещу Стария град, пред остров Локрум, акостират най-скъпите яхти. Сред забавленията на туристите е да гадаят кой идва - Роман Абрамович, Пол Гети или Бил Гейтс, йорданският крал или оманският султан... Само един поглед към яхтеното пристанище вечер показва как би изглеждал светът, ако най-бедните хора са милионери.
* През 2013 година броят на круизните туристи достигна 1 милион. За да избегне "туристическото цунами", градската управа сключва договори с круизните компании да не слизат повече от 7000 туристи на ден.
* Най-хубавите месеци за посещение на Дубровник са май - юни и септември - октомври. Но най-много хора идват през юли и август. Тогава цените на хотелите и ресторантите скачат с шампионски темпове.

"Хамлет" слага начало на Летния фестивал

През 50-те години на миналия век са "родени" много от известните днес театрални и музикални събития в Европа. Оттогава е и Дубровнишкият летен фестивал. Особеното при него е, че живата музика хармонизира с ренесансовата и барокова атмосфера, характерна за града. А масивните каменни сгради са не само великолепен декор, но са много важни за акустичната среда.

Наред с Шекспир, Голдони, гръцките майстори на трагедията, Молиер, Корнел, Гьоте, фестивалът отдава дан на големите хърватски драматурзи, като родените в Дубровник Марин Држич, Никола Налйешкович, Иван Гундулич и Иво Войнович, които са сред големите имена на европейската драма и литература.

Началото е през 1952 г., когато Марко Фотез поставя "Хамлет". Малко по-късно е представена пиесата на Голдони "Рибарски свади" на старото пристанище. В следващите няколко години представления изнасят Миланския Пиколо театър ("Слуга на двама господари"), Гръцкия национален театър с "Окования Прометей", Дюренмат поставя своята пиеса "Играйте Стриндберг".

За големия международен авторитет и приноса му към развитието на туризма Летният музикален фестивал получи тази година престижната международна журналистическа награда "Златна ябълка".

На обяд с артистичния директор Младен Тарбук

С Младен Тарбук седяхме срещу огромен вентилатор на втория етаж на един от многото ресторанти в Дубровник. Който познава Дубровник, знае, че тук има близо 100 ресторанта, но в не повече от 4-5 можеш да се насладиш не само на атмосферата, но и на храната.

Начинът, по който Младен поръчваше обяда, ми направи добро впечатление. Започна с въпрос коя риба е донесена прясна сутринта. Внимателно изслуша пространния отговор. Без да погледне менюто с напитки, попита какви бели вина предлагат. Избра бяло вино от региона на Истрия. Обсъдихме дали Grk от Корчула не е по-добро. Започнахме със салата от пресни октоподчета.

Постепенно разговорът се прехвърли към откриващия се вечерта музикален фестивал. Той щеше да дирижира на откриването.

"Защо не поканиш български оркестър?", попитах. Погледна ме с тъга: "Знаеш ли колко много искам да поканя български оркестър. Но не мога."

За пари не говорихме, те никога за нищо не стигат. След парите най-сериозният проблем е настаняването. В разгара на лятото в един от най-прочутите градове по Средиземноморието няма нито една свободна стая. "Не можеш ли да запазиш предварително? Като направиш резервация за много хора, ще получиш големи отстъпки", задавам поредния си въпрос. "Хотелиерите знаят, че ще продадат всичките си стаи през юли и август и то на цени, които те определят. Те правят услуга, като ми дават няколко стаи. А само за един оркестър ми трябват 80-90 легла. В цял Дубровник в момента няма толкова свободни легла. А не става сума за един оркестър, а за много оркестри и много изпълнители. Сега водим разговори с един предприемач да купим и реставрираме стара фабрика, която да превърнем в наша база".
Почти два месеца в цял Дубровник, на различни импровизирани зали, на различни ъгли в града ще има музикални и театрални изпълнения. Няма вход. Всеки е добре дошъл.
Младен Тарбук (1962) е сред най-известните хърватски музиканти. Той работи като композитор, диригент и продуцент. Преподавател е в Музикалната академия в Загреб. Получава световна известност с концерта с Виенския Верайн Оркестра през 2008 г. във Виена. Наред с Хайдн и Моцарт поставя и своята пиеса "Спящия Себастиан". Често дирижира в Германската опера в Дюселдорф. Гостувал е в Канада, Мексико, Италия и мн.др. Представял е "Дон Карлос", "Тристан и Изолда", "Ромео и Жулиета" и мн.др. Първото му международно представяне като композитор е през 1990 г. на международния Гаудеамус фестивал в Амстердам (Martyr d'un jongleur). От 2012 г. е музикален директор на Летния дубровнишки фестивал, а от 2014 г. е негов артистичен директор.

Целият елит е на откриването

Откриването на фестивала започна със светкавиците на репортерите, които причакваха президента на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. До нея на официалната ложа застанаха много министри, дипломатическият корпус, видни хърватски политици и интелектуалци. Ако не си по това време в Дубровник, е равнозначно да не си част от елита на страната.
Официалното откриване беше мозайка от различни изпълнения. По околните сгради се прожектираха сцени от известни постановки, поставяни през годините.
По-късно вечерта пред църквата "Св. Влаха" изнесе концерт Словенската филхармония.

От афиша

Проявите са стотици - концерти, рецитали, премиери на книги, на филми, театрални представления... Не бива да се пропускат "Вечерните серенади", "Равнодействието" на Войнович, изпълненията на лютня на Един Карамазов, на Джиампиеро Собрино (кларнет) и Роберто Морети, (пиано), на квартета Хеншел, на лондонския хор "Кантус", на деветнайсетгодишния пианист Александър Кутузов, на колоритния мургав унгарски цигулар Роби Лакатос, на Симфоничния оркестър на хърватското радио и телевизия, хърватския бароков ансамбъл, сопраното Моника Церовчец... И, разбира се, всички изпълнения на Дубровнишкия симфоничен оркестър, включително с босненската "Били Холидей" Амира Меднянин под диригентството на Младен Тарбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай