Държавата подкрепи твърдо зимния туризъм

Държавата подкрепи твърдо зимния туризъм  | StandartNews.com

Държавата даде ясен знак, че подкрепя твърдо развитието на зимния туризъм. Страната ни изостава от конкурентите си. Докато съседите ни и всички останали страни, които искат да развиват зимния туризъм се развиват, ние вече 15 години се срещаме около кръгли маси, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова на среща за бъдещето на планините.

Това не може да продължава така, за да не отчитаме какво са направили Гърция и Турция, докато ние само дискутираме бъдещето на зимния туризъм. Тя обясни, че очаква от представителите на зимните курорти у нас конкретни предложения, които да бъдат включени в новия Закон за туризма. "Какво чакаме - да се случи инцидент на Витоша, за да подменим остарелите съоръжения с модерни ли?", попита риторично Ангелкова.

Инвестицията в ски съоръжения и спорта ще намали автоматично разходите за здравеопазване, категоричен бе и министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По-добре е природата да се опазва със средствата, изкарани от туризъм, а не от сеч на гори, категорични бяха от бранша. Те напомниха и че според европейските норми е позволено застрояването на 12-15% от планината, като в останалите се запазва екоразнообразието.

Над 80% от хората в Банско и Разлог искат разширяване и модернизиране на ски зоната, тъй като от това зависи бъдещето им, обясни и кметът на Банско Георги Икономов. Той бе категоричен, че освен за развитие на туризма като бизнес и опазване на природата като екосистема, трябва при планиране на развитието на курортите да се мисли и за факта, че туризмът е основното препитание на местните общности. Според бившия зам.-министър и министър на екологията Евдокия Манева защитата на природата не означава обезлюдяване на даден регион или липса на хора в планината. Преди държавата да създава нови административни пречки и забрани да реши старите проблеми, каквото е и изискването на европейското законодателство, категоричен бе председателят на БФски Цеко Минев.

Да бъдат направени референдуми за бъдещето на ски курортите по места заедно с провеждане на предстоящите местни избори. Това предложи шефът на хотелиерската асоциация у нас Благой Рагин. Така ще се види мнението на хората, вместо бъдещето на планината да бъде спъвано от природозащитници, които представляват 0,03% от населението, обясни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай