10:44 ч.

31.10.13

1 мин.

1677

5

3

Румънски учени създадоха изкуствена кръв

от редактор Биляна Кантарджиева |

Румънски учени създадоха изкуствена кръв

Букурещ. Румънски учени създадоха изкуствена кръв, която един ден може да влезе в употреба при хората без странични ефекти, предаде БГНЕС.


Кръвта е със съдържание на вода и соли, както и на протеина хемеритрин, извличан от морски червеи. Учените от университета Бабеш-Боляй в Клуж-Напока се надяват, че откритието им може да помогне за преодоляване на недостига на кръв и да предотврати инфекциите чрез даряването на кръв.


Д-р Раду Силаги-Думитреску съобщи още, че това дори може да доведе до създаването на "мигновена кръв", която да се транспортира и превръща в изкуствена кръв с добавянето на вода. До този момент усилията за създаване на изкуствена кръв се проваляха, тъй като течността не можеше да издържи на химическия и механичен натиск върху нея.


"За разлика от хемоглобина хемеритринът остава стабилен, когато бъде изложен на физически и химически натиск. До този момент изкуствената кръв е изследвана върху лабораторни мишки, които не получаваха никакви вредни странични ефекти", допълни д-р Раду Силаги-Думитреску.


Изследователите се надяват в рамките на една-две години да осъществят клинични изследвания с изкуствената кръв върху хора. Тяхното проучване надгражда предишно, осъществено от университетите в Единбург и Бристол, които през 2011 г. създадоха милиони червени кръвни клетки от стволови клетки, взети от костен мозък.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Вуте · 12:34 · 31.10.2013
Чи ко му е трудното??! Зимат за основа добър сорт червено и ...обработват!
К.С. · 12:32 · 31.10.2013
Румънските ни съседи правят велики научни открития в университетските си лаборатории, а у нас шепа студенти се правят на палячовци по партийна поръчка и възпрепятстват работата в цял университет!
Потребител · 16:16 · 31.10.2013
@К.С. Отде я събра тая злоба?
Да не би щото искаш много да учиш...
K.S. · 22:01 · 31.10.2013
@Потребител Учих, като му беше времето, а сега преподавам в университет, където хората идват за да учат, а не да пропагандират политически възгледи ....
Потребител · 11:24 · 31.10.2013
Коя група е кръвта?
Това е нещо като нашите алкохолни напитки, менте, пийнеш ли едно две и се клатиш като морски червей. !
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент