Хибрид на Ford се зарежда от Слънцето

Хибрид на Ford се зарежда от Слънцето | StandartNews.com

Ford направи хибрид, който набавя основната част от необходимото му електричество от Слънцето. Колата е базирана на компактния семеен ван C-Max. Покривът на автомобила обаче е оборудван със соларни панели, които произвеждат електроенергия от слънчевите лъчи. Колата е съвместна разработка на Ford и специализираната във възобновяемата енергия американска компания SunPower Corp.

Автомобилът представлява класически хибрид с двигател с вътрешно горене, комбиниран с електромотор. Освен от Слънцето, батериите могат да бъдат зареждани и от мрежата. При пълен заряд на батериите електродвигателят осигурява 34 км пробег без да се използва бензиновият мотор. Ford C-Mac Solar Energy Concept, както е официалното име на колата, може да изминава до 1000 км при максимално зареден резервоар и акумулатори. Според изнесените от разработчиците данни през целия жизнен цикъл на автомобила около 75% от изминатото разстояние ще бъде на ток и то без собственикът да плаща нищо, тъй като енергията ще дойде от Слънцето. Има се предвид, че средностатистически на ден всеки шофьор изминава около 30-40 км с колата си и така токът ще бъде достатъчен за разстоянието.

Освен това, когато човек отиде на работа, колата му спокойно ще зареди батериите си от слънчевите лъчи. Като цяло разходът на гориво на Ford C-Mac Solar Energy Concept ще бъде 2,18 литра на 100 км в градски условия, а при извънградско каране колата ще има нужда от 2,56 литра гориво за 100 км.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай