16:31 ч.

16.03.17

5 мин.

0

0

0

В Панагюрище успешно работи проекта за дуално образование

от редактор |

В Панагюрище успешно работи проекта за дуално образование

Министрите на икономиката Теодор Седларски и на образованието Николай Денков посетиха в сряда минната компания „Асарел-Медет" АД и гр. Панагюрище. Целта на посещението беше да се представи успешния старт на проекта за дуално образование, който се осъществява на място по браншовия модел на Българска минно-геоложка камара. Министър Седларски се запозна с производствената дейност и перспективите за развитие на панагюрското дружество, както и мащабните социални инвестиции на компанията в региона. След това в спа-хотел „Каменград" министър Денков и министър Седларски участваха заедно в дискусия по проблемите на дуалното образование.


Посещението се реализира по покана на Българска минно-геоложка камара. Министър Седларски и екип на Министерство на икономиката бяха посрещнати от изпълнителния директор на „Асарел-Медет" АД инж. Делчо Николов. По време на обиколката министрите бяха придружавани от областния управител на област Пазарджик Златко Митрев и изпълнителното ръководство на компанията.


Представяне на модерна минна компания


Гостите се запознаха с историята и постиженията на „Асарел-Медет" АД, като разгледаха фирмената експозиция и атрактивните експонати на стари минни машини в предприятието. След това посетиха рудник „Асарел" и видяха работата на автоматизираната диспечерска система за управление на минното производство, която е последно поколение и е произведена от канадската компания Wenco. Чрез нея производствените параметри се управляват чрез безжична комуникационна мрежа и компютър във всяка машина, а системата за високоточно позициониране контролира прецизното планиране на минните дейности.


Специално внимание бе обърнато и на въведените циклично-поточни технологии за транспорт на руда и откривка, в които през последните години са инвестирани 120 млн. лв. Благодарение на това производствената ефективност се повишава с 18,4%, а редуцирането на автотранспорта води до намаление с около 40% на газовете от рудничните автомобили.


Дуалното образование в Панагюрище


Посещението продължи с провеждането на работна среща по въпросите на дуалното образование. Директорът „Човешки ресурси" в „Асарел-Медет" АД Александър Чобанов и заместник-кметът на Община Панагюрище Галина Матанова представиха проекта за дуално професионално обучение, реализиран в партньорство между Община Панагюрище, Професионалната гимназия в града и местния бизнес по браншовия модел на БМГК. В срещата взеха участие двамата министри и техните екипи, областният управител на област Пазарджик Златко Митрев, кметът на община Панагюрище Никола Белишки, началникът на Регионалното управление по образование в Пазарджик Валентина Кайтазова, както и представители на местния бизнес.


„Радвам се, че днес сме в гр. Панагюрище, където беше реализиран един от първите проекти за дуално професионално обучение в тежката индустрия на страната, в партньорство между Община Панагюрище, Професионалната гимназия в града и местния бизнес по браншовия модел на БМГК. По време на работните посещенията, които имах в големите предприятия в страната установих, че много от тях тръгват по Вашия път. Това е знак, че имено това е правилната посока", каза министър Теодор Седларски и подчерта, че приложението на дуалната система на обучение ще помогне за намаляване на младежката безработица в страната и за повишаването на квалификацията на младите кадри. Министър Седларски изтъкна, че трябва да се направи всичко възможно младите хора да остават в България, а това може да се случи когато те ще могат да работят по своите родни градове, да имат кариерна пътека и да получават високи заплати.


По време на дискусията министър Седларски заяви, че Министерството на икономиката подкрепя дуалната форма на обучение като плавен преход от обучение към работа, доказал успеха си в страни като Швейцария, Австрия и Германия. Той подчерта, че това е един от начините за осигуряване на подходящи кадри за бизнеса и решаване на проблемите на пазара на труда.


По инициатива на „Асарел-Медет" АД през 2014 г. в община Панагюрище стартира пилотен модел на дуална система за професионално обучение. Така на практика на местно ниво се прилага браншовият модел на БМГК за подготовка на кадри.


Партньорството между „Асарел-Медет" АД и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище се гради върху четири утвърдени специалности. Учениците, завършили седми клас, кандидатстват за специалността „Минна електромеханика". Пред осмокласниците вариантите са три – „Добивни и строителни минни технологии", „Обогатителни, преработващи и рециклационни технологии" и „Автотранспортна техника". Дуалната система дава възможност част от обучението да бъде провеждано в предприятието, в реална производствена среда, като дава шансове за стипендии и наемане на работа в компанията. Освен това завършването на една от тези специалности е много добра основа за продължаване на образованието във висше учебно заведение, както и възможност за студентска стипендия от „Асарел-Медет" АД при избор на специалност, необходима за предприятието.


„Ефективността в процеса би била много по-висока, ако има пряк контакт между бизнес и училище с пряка координация с общината и регулативната роля на държавата. Държавата ще премахне всички пречки в регулациите, както и ще подкрепя бизнеса с информация или със създаване на кариерни центрове. Това е ролята на държавата по отношение на дуалното образование, а не в предоставяне на финансови стимули", посочи министър Денков.


В края на посещението от името на „Асарел-Медет" АД бяха подарени на двамата министри макети на черешово топче от Априлското въстание – един от многото емблематични символи на региона.


Социални инвестиции в региона


В края на визитата министърът на икономиката доц. Теодор Седларски се запозна и с инвестициите на компанията в проекти с дългосрочна добавена стойност за община Панагюрище – реновираният Дом на миньора – четири-звездния комплекс „Каменград" в Панагюрище, който разполага с плувен басейн и спа-център с минерална вода, многофункционалната спортна зала „Арена Асарел" с 2000 места, където могат да се провеждат национални и международни турнири от най-висок ранг, както и Многопрофилната болница за активно лечение „Уни Хоспитал", изградени по модела на публично-частното партньорство с община Панагюрище.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент