Финансисти: Отнемането на лиценза на КТБ е по-скъпото решение

Финансисти: Отнемането на лиценза на КТБ е по-скъпото решение | StandartNews.com

София. Отнемането на лиценза на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) би било по-скъпото решение на проблема с финансовата институция, коментира бившият подуправител на Българската народна банка (БНБ) проф. Емилия Миланова пред Нова телевизия.

Миланова подчерта, че при обявяването на банката в несъстоятелност фондът за гарантирането на депозитите ще бъде изпразнен, тъй като той разполага с 2,1 млрд. лева, а гарантираните депозити в КТБ са за около 3,7 млрд. лева. Останалите пари трябва под някаква форма да бъдат дадени от държавата, а отделно парите на всички институционални вложители не са гарантирани, което ще им коства сериозни загуби. Така косвеният ефект от затварянето на банката може да достигне и 10 млрд. лева, но е трудно да бъде изчислен, посочи тя.

"Трябва да бъдат направени всички възможни стъпки, за да бъде спасена КТБ. Ако се стигне до несъстоятелност, въпросът е да се ограничат щетите за банковата система", заяви в студиото бившият съветник на УС на БНБ и председател на Сметната палата Валери Димитров.

"В УС на БНБ следва гаф след гаф. Има неистов страх да се заеме определена позиция, а явно има и зависимости към някого. Искров говори глупости. Но казва, че споделя мнението на целия Управителен съвет. Затова се шегувам, че сега хората ще поискат не оставката на Искров, а на всички в УС", заяви бившият министър на финансите Стоян Александров. Според него БНБ и квесторите трябва да дадат информация каква част от депозитите са на фирми и каква на граждани. Според него голямата част от парите са на фирми.

"Ако банковата система остане без гаранционен фонд, как ще бъде посрещната всяка друга атака към банките? При несъстоятелност фондът ще бъде изпразнен на практика", посочи Димитров. Според него най-добрата схема е КТБ да бъде поета от друга банка, за да не се изпразни фонда. Банковата общност можеше да спаси тази банка и да спести разходите на фонда за гарантиране на влоговете, смята експертът.

Александров напомни, че и други банки са били атакувани, а при определени условия може това да се случи отново. „Трябва да се разработят и оповестят няколко стратегии. Банковата общност трябва да се обедини, защото ударът може да се разпространи", призова Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай