До юли 2015: Сливания за $221 млрд. във фармацията

До юли 2015:  Сливания за $221 млрд.  във фармацията | StandartNews.com

Постигането на по-ниски цени на лекарствата и високите разходи за откриване на нови молекули са сред причините за сделките

Световният гигант "Тева" придоби бг лидера "Актавис", заедно стъпват на 100 пазара

В началото на миналата седмица фармацевтичната компания "Тева" обяви, че е постигнала споразумение с "Алерган" за придобиване на генеричното й подразделение "Актавис". Сделката е важна за България, защото "Актавис" притежава у нас два завода, административно звено и осигурява работа на 2000 души. Тя обаче не е изолирано явление на световния пазар, а е симптоматична за тенденцията на окрупняване, която набира все по-голяма скорост през последните години.

40.5 млрд. долара е стойността, на която генеричната компания номер едно в света - "Тева", ще придобие "Актавис". "Алерган" ще получи 33.75 млрд. долара кеш и дялове от "Тева" на стойност 6.75 млрд. долара. Сделката трябва да бъде финализирана през първата четвърт на 2016 г. Очаква се тя да донесе значителни финансови ползи за "Тева". С придобиването на "Актавис" "Тева" ще увеличи присъствието си в още 40 страни или ще оперира общо на 100 пазара. Очаква се в над 40 от тях да има лидерски позиции и да е в челната тройка. В момента "Тева" е на девето място в света по продажби за 2014 г. Според данните на световната анализаторска компания IMS Helath през 2014 г. тя е реализирала продажби за 26,001 млрд. долара срещу 24,271 млрд. за 2013 г. Сливането ще помогне да се премахнат неефективните структури в глобален мащаб и да се подобри производството на генерични медикаменти, биоподобни и специализирни продукти в ключови терапевтични сфери, смятат в централата на "Тева".

Покупката на "Актавис" става само няколко месеца, след като самата тя финализира сделка по придобиването на иновативната компания "Алерган". "Докато ние не сме търсили активно купувач за нашия бизнес с генерични лекарства, "Teва" ни представи оферта с много убедителна оценка, която отразява и признава значителната стойност, която нашият глобален екип за генерични продукти генерира, създавайки и управлявайки генеричен бизнес от световна класа", коментираха за "Стандарт" от Корпоративния отдел комуникации на "Алерган". От компанията преди няколко месеца предвиждаха, че ще се наредят в челната десетка по продажби, като очакваха, че за 2015 г. ще реализират 23 млрд. долара приходи. През миналата година "Актавис", по данни на IMS Health, се нарежда на 17 място с продажби от 15,978 млрд. долара и спад от 0.8% в сравнение с 2013 г.

Присъствието на "Актавис" и "Тева" на българския пазар обаче е обърнато. Докато "Тева" е водещата генерична компания в света, то у нас това е "Актавис". Причината е, че тук тя купи "Балканфарма", с чиито медикаменти хората бяха свикнали от години и продължават да се купуват. Компанията инвестира в двата завода в Троян и Дупница и сега те са с международно значение. Eдва около 5% от продукцията на заводите се реализира на българския пазар. Останалата част е предназначена най-вече за Западна Европа, а през последните години и за САЩ, Нова Зеландия, Бразилия и Канада.

През миналата година заводът в Дупница беше инспектиран и отличен от FDA с много висока оценка. Преди няколко години обаче "Актавис" изнасяше медикаменти основно в бившите страни от Източния блок и Русия. Компанията е и един от най-големите работодатели в България. В нея работят около 2000 служители. Какво ще е развитието на "Тева" и "Актавис" у нас, засега е рано да се каже, защото тепърва ще се прави план за интеграцията им. Със сигурност обаче пазарният им дял трябва да расте. "Двете компании заедно ще затвърдят позицията на генеричен лидер тук, а "Тева" ще продължава да развива и иновативен бизнес, като разшири портфолиото си", коментира за "Стандарт" Николай Хаджидончев, мениджър на "Тева" за България. Според него още догодина се очаква компанията да пусне нови продукти у нас.

Сделката между "Тева" и "Алерган" далече не е изолирано явление на световния пазар. От известно верме във фармабранша в световен мащаб тече тенденция на окрупняване, като през последните години тя се засилва все повече. През март 2015 г. сливанията и придобиванията във фармабранша са на стойност $59.3 млрд. и бележат ръст от 94% спрямо същия период на 2014 г., съобщи Ройтерс. Според скорошен доклад на KPMG, цитиран от Форчън, сделките в сектора за първите шест месеца на 2015 г. са за $221 млрд. или три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Преди да купи "Актавис", "Тева" преговаряше за придобиването на "Майлън", а след това насочи интереса си към "Периго" и може да има следваща сделка.
Причините за тези процеси на сливания са различни, но като цяло те са свързани с подобряване на финансовите резултати на компаниите.
"Фармацевтичният сектор се доминира от публични мултинационални компании - генерични и научноизследователски. Те се търгуват на най-големите световни борси и всяка от тях се старае да постигне най-добрия финансов резултат за своите акционери, да привлече допълнителен ресурс за разработване на нови терапии, навлизане на нови пазари", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на иновативните компании у нас. Натискът за намаляване на цените от страна обществените фондове и правителствата във всички държави е другата основна причина за окрупняванията. "По този начин се оптимизира производството, за да се постигне максимално добра цена на продуктите и възможността генеричната компания да предлага конкурентните цени на държавите фондовете. От друга страна позицията на една компания с широко портфолуио е много по-силна, когато става дума за преговори за реимбурсация", смята Николай Хаджидонев, който е и председател на асоциацията на генеричните компании - БГ-Фарма.

Трета причина за сливанията във фармабранша са изтичането на патентите на оригиналните продукти и увеличаването на разходите за откриването и маркетирането на нови молекули. Разходите за откриване на нова молекула са се увеличили от 344 млн. евро през 1987 г. на около 1.5 млрд. евро през наши дни. По тази причина от 1990 г. започна процес на окрупняване, както и диверсификация на портфолиата на иновативните фармакомпании с генерични и биотехнологични продукти, се казва в доклад на сайта на ЕФПИА. "Съществува тенденция на заличаване на резките граници между оригинални и генерични компании, те смесват производствa, за да постигнат по-добър резултат, тъй като оригиналната индустрия не открива толкова бързо нови лекарства", смята и Евгени Тасовски от БГ-Фарма.

Раздели и размяна на бизнеси

Според специалистите обаче освен окрупняване на световния фармапазар тече и противоположния процес. "Големи корпорации се разделят, за да може всяка от новите компании да прави това, в което е най-добра. Маркетирането на високотехнологични продукти без аналог изисква съвсем различна компетентност от налагането на генеричен медикамент", казва Деян Денев. На подобно мение е и Ивайло Петров, мениджър на иновативната компания "Бакстер" за България. "Има процес на окрупняване, но за мен бъдещето за иноватоивните компании е в тясното профилиране, в създаването на цялостни иновативни подходи и терапии за лечение, на експертност и комплеклсност в управлението", смята той. В подкрепа на тази теория са и някои от последните сделки на световния пазар. Една от тях е размяната на определени дивизии между две от най-големите иновативни компании - "Новартис" и "ГлаксоСмитКлайн" си размениха бизнесите с онкология и ваксини. Други две компании, които се бяха слели, през миналата година се разделиха - това са "Абви" и "Абът". Много от най-големите гиганти като "Пфайзер", "Санофи", които също са имали доста придобивания, сега са принудени да оптимизират дейността си, за да я управляват по-добре и дават по-голяма самостоятелност на дивизиите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай