До края на месеца стават ясни новите тарифи на такситата

До края на месеца стават ясни новите тарифи на такситата | StandartNews.com

От днес влизат в сила новите цени в Пловдив

София. До края на месеца ще стане ясен новият праг на тарифите на таксиметровите услуги в различните райони в страната, съобщава Нова телевизия.

Изискването е заложено в Закона за автомобилните превози. В няколко големи града вече има споразумение от каква цена започва тарифите. Бургас е един от първите, който ще въведе единен праг.

В морския град се предвижда услугите да бъдат съответно 75 стотинки за дневна и 85 стотинки за нощна тарифа.Това на практика означава, че цените покрай морето може да поевтинеят, тъй като в момента жълтите коли возят съответно на 79 и 89 стотинки.

Част от малките таксиметрови компании са притеснени, тъй като за тях означава поскъпване и то драстично. Те в момента возят на 59 стотинки дневна и 69 - нощна тарифа. За тях означава скок в цената със 16 стотинки на километър.

„Понеже ние имаме определена максимална тарифа от 1,30 лева, който иска, може от 75-85 стотинки до 1,30 лева да си калкулира каквато иска цена на пробега на километър", обясни общинският съветник Димитринка Буланова.

Междувременно, от днес минималната тарифа на километър през деня на такситата в Пловдив става 65 ст., а през нощта- 75 след решение на общинските съветници. Това съобщава БГНЕС.

Досега двете най-големи фирми в града таксуваха по 45 ст. на км през деня и 65 ст. през нощта, но останалите по-малки компании им се противопоставиха. С днешното решение се запазва първоначалната такса от 90 ст. и 20 ст. за минута престой. Таванът на таксата, определен днес, е 1.30 лв. на километър през нощта, през деня той стига 1.10 лв. Предложението бе внесено в Общинския съвет със 700 подписа на таксиметрови шофьори.

Присъстващи в залата членове на Асоциацията за защита правата на таксиметрови превозвачи обаче изразиха силно недоволство от определените нови рамки на тарифата, заплашиха да заведат дела срещу общината, като твърдяха, че реалната цена е поне 80 ст. на километър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай