Чакат вятъра на промяната във VW

Чакат вятъра на промяната във VW | StandartNews.com

След оттеглянето на патриарха Фердинанд Пиех

Концернът ще търси по-голяма рентабилност, за да бори конкуренцията

Какво става в световно известната компания на надеждните, красиви и стилни автомобили Volkswagen? Отоворът засега е в сферата на предположенията и вече месец няма яснота. А може би ясното има, но е фирмена тайна. Догатките започнаха в края на април. Тогава Фердинанд Пиех, когото наричаха "патриарха" на Volkswagen, подаде оставка като председател на Надзорния съвет на втората по-големина в света автомобилостроителна компания. Съпругата на Пиех - Урсула, също се оттегли от съвета. Временен председател на борда до избирането на нов шеф на корпорацията стана Бертолд Хюбер.
Двете оставки бяха предшествани от вътрешна борба в борда. Според медиите, 78-годишният Пиех се е опитвал да отстрани изпълнителния директор на компанията - 67-годишния Мартин Винтеркорн. Не е известна причината за атаките на Пиех към Винтеркорн, който в миналото бе негово протеже, напомни ДПА. В съобщението на компанията бе отбелязано, че "взаимното доверие, необходимо за успешно сътрудничество, вече не съществува". Изпълнителният комитет на борда обяви, че ще предложи договора на Винтеркорн да бъде продължен след изтичането му през 2016 г.

Пиех, който е потомък на фамилиите Пиех и Порше, дълго време бе главен изпълнителен директор на "Фолксваген", но се оттегли от поста през март 2012 г. Двете фамилии контролират 51 на сто от акциите на "Фолксваген груп" чрез холдинга "Порше" (Porsche AG).

С напускането на Пиех си тръгва фигура, сравнима със Стив Джобс в „Епъл" – някой, който е

оставил отпечатъка си чрез силата на личността и манията за технически перфекционизъм

Инженер по образование, Пиех съживи компанията, подобрявайки репутацията на „Фолксваген" за качество и най-нови технологии. Като директор в „Ауди" той ръководеше въвеждането на автомобилите 4х4 като „Ауди Куатро". Експертите са на мнение, че оттеглянето на Фердинанд Пиех показва, че може би идва промяна в концерна, който е вторият по големина автомобилопроизводител в света, и по-конкретно в скъпо струващите му начини за правене на бизнес. Фердинанд Пиех моделираше съдбата на компанията повече 25 години. Той спаси финансите на VW като главен изпълнителен директор от 1993 до 2002 г. След това бе влиятелен председател на борда, като авторитетът му се подсилваше от факта, че семейството му притежава мажоритарен дял в компанията. Пиех обаче разкритикува сегашния главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн в интервю за сп. „Шпигел", като заяви, че се разграничава от него. Други членове на Надзорния съвет, сред които и Волфганг Порше, братовчед на Пиех, подкрепиха Винтеркорн.

Известно е, че „Volkswagen" – основната марка за масовия пазар под това име, харчи повече пари за производството на колите си в сравнение с конкурентите „Тойота" и „Дженерал мотърс". Освен това

голяма част от работниците са в Германия, където заплатите и социалните придобивки са високи

Представители на служителите заемат половината от 20-те места в борда съгласно германското законодателство и тяхното влияние възпрепятства орязването на разходите.

Миналата година Volkswagen е продал 10,14 млн. автомобила, доста над прогнозите си отпреди няколко години, и диша във врата на „Тойота", чиито продадени коли са 10,23 млн. Проблемът е, че Volkswagen има 593 000 служители, а „Тойота" го е постигнала с 344 000. Така германският концерн губи пари, а и конкурентноспособност в сравнение с другите големи автомобилопроизводители.

От "колата на народа" до девет вида марки

В Германия идеята за "народна кола" /Volkswagen/ се е зародила преди 85 години. Всички автомобили преди 1930 г. се правели по индивидуална поръчка и стрували повече от годишната заплата на германски работник. През 1930 г. Фердинанд Порше основа компаниятя "Porsche". Тя патентова свой проект за предно окачване, доста различно от произвеждащите се тогава. През 1931 "Порше" прави седан с 2 врати, който прилича много на бъдещия Beеtle. Това било "Typ 12". След 2 години Порше изкарва нов модел - "Typ 32", направен за NSU. През 1933 г. Адолф Хитлер се среща с Фердинанд Порше, за да обсъдят идеята на фюрера за развитието на Volkswagen. Хитлер предложил на Порше да направи кола за народа, която може да побере 5 човека, да вдига 100 км (62мили/h), да харчи 10 литра/100km и да струва само 1000 DM. Това била добра възможност за Порше да реализира идеята си за малка кола.

Компанията Volkswagen за производство на германски народен автомобил е създадена през 1937 г. Край град Фаллерслебен бил положен основният камък на компанията за производство на народни автомобили, които по-късно получили оценката, че са не само най-надеждни, но и най-достъпни. Народният автомобил имал всички шансове да получи огромна популярност, но с началото на Втората световна война компанията трябва да изпълнява много военни поръчки и развитието на завода тръгнало по друг път. След войната директор на компанията става Хенрих Нордхофф. Той привлича в борда инженери с нестандартно мислене и международен опит. Това стимулира модернизирането на производството и създаването на нови модели. Поставен бил силен акцент на създаването на специализирани сервизи за обслужване на автомобилите на фирмата. Засилва се значително износа. През 1948 г. на вътрешния пазар в Германия били продадени 15 000 автомобила, а в чужбина - 50 000. Постепенно на много места в света била създадена мрежа от дъщерни предприятия. През 1955 г. на пазара се появил и едномилионният "Бръмбар", който не след дълго бил наречен "автомобилът на века". Производството на "бръмбарите" продължило до 1991 г. А през 1998 г. в Мексико слязъл от производствената летна първият автомобил на база Volkswagen Lupo.

И сега Volkswagen се радва на огромни успехи, благодарение на упоритостта, правилното планиране и немската педантичност на мениджърите си. Концернът днес обединява 9 вида марки автомобили, всяка от която има своето място на пазара в Германия и по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай