Брюксел дава 600 бона за нови машини

Брюксел дава 600 бона за нови машини | StandartNews.com

До 600 000 лв. безвъзмездна помощ от Брюксел за закупуване на нови машини ще получат родните фирми. Това предвижда първият етап от новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", която е на стойност 150 милиона евро. Целта й е да се подобрят производствените възможности на родния бизнес. Според програмата средните предприятия могат да разчитат до 600 000 лева за технологично обновление. Субсидиите за микрофирми са до 350 000 лв., а за малки предприятия - до 520 000 лв. "Процедурата за публично обсъждане стартира, за първи път ще имаме обратна връзка с бизнеса", обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. До 20 април фирмите трябва да отправят своите забележки, а първите проекти ще се подават до 30 юни.

Фирми ще връщат пари от ЕС, ако нямат резултати
Приемат първите проекти по ОП "Иновации и конкурентоспособност" до 30 юни

Фирмите, които спечелят средства от ЕС по новата ОП "Иновации и конкурентоспособност", ще връщат част от безвъзмездната помощ, ако не постигнат резултати. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски при представянето на първата схема от програмата - "Подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия". Проектите ще се оценяват по индикатори, които показват ефективността от вложените средства. Това са възвръщаемост, повишаване на производителността, увеличаване на приходите от износ и подобряване на ефективността на производствените разходи. Ако за три години след окончателното плащане на безвъзмездната помощ фирмата не постигне най-малко 75% от стойността на поне два от тези индикатора, министерството ще изисква възстановавяне на 5 до 25 на сто от платената помощ. Бюджетът на схемата за подобряване на производствения капацитет в малки и средни фирми е 150 млн. евро. Безвъзмездната помощ за микропредприятия е между 100 хил. и 500 хил. лв., за малки фирми - от 250 до 750 хил., а за средни - от 300 хил. до 1 млн. лв.

Фирмите имат три срока за кандидатстване. До 30 юни ще се приемат проектите на фирми от хранително-вкусовата и леката промишленост, производството на нефтопродукти, хартия и метали, които са ниско и среднотехнологични. До 31 август ще може да кандидатстват фирми от химическата индустрия, машиностроенето, електрониката и електротехниката, производството на лекарства. До 30 октомври е крайната дата за подаване на проекти на фирми в сектори издателска дейност, далекосъобщения, информационни технологии. Кандидатстващите фирми трябва да имат история от поне 3 финансови години. Микропредприятията трябва да са отчели поне 200 хил. лв. нетни приходи от продажби за тези три години, за малките фирми се изискват най-малко 1 млн. лв. приходи от продажби, а за средните - 6 млн. лв.

Бизнесът от Югозападния регион ще получи по-нисък процент на безвъзмездна финансова помощ. Регионът включва областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и Софийска област. В тях за средните фирми грантовете ще са до 35%, а за микро и малки фирми - до 45%. За останалите пет региона у нас грантовете ще са до 60% за средни фирми и до 70% за микро и малки фирми. "Проектите от Северозападна България ще получат допълнително 5 точки, защото това е регионът в най-тежко състояние", посочи Лукарски. С този бонус ще се компенсира ниската оценка, която ще получат проектите от този регион заради критериите за административна и финансова стабилност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай