В бюджет 2017: Дават на общините 2,719 млрд. лв.

В бюджет 2017: Дават на общините 2,719 млрд. лв. | StandartNews.com

Общините ще получат субсидии от държавната хазна в размер на 2,719 млрд. лв. през 2017 г. Средствата са с 57,78 млн. лв. повече от заложените в бюджета за настоящата година. Това е предвидено в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която е подготвена от Министерството на финансите. След това през 2018 г. парите за общините ще бъдат увеличени с още 7,25 млн. лв. За 2017 г. средствата, които се дават от централния бюджет за капиталови разходи на общините, ще бъдат увеличени с 10 млн. лв. до 152 млн. лв. А парите за зимно поддържане и снегопочистване ще нараснат с 4 млн. до 32,2 млн. лв.

Наред с това в бюджетната прогноза е предвидено увеличение на собствените приходи на общините през всяка от следващите три години във връзка с тенденцията за ръст на постъпленията от имуществени данъци, общински такси и доходи от собственост. Допълнителни ефекти върху собствените приходи на общините се очакват от подобряване събираемостта им, вкл. чрез подобряване на системите за администриране на местните данъци и такси. В проекта на Стратегия за децентрализация 2016-2025 г., който е подготвен от Министерството на регионалното развитие, пък е предвидено "разширяване на собствената приходна база на общините чрез предоставяне на нови данъчни приходоизточници". Това означава да се въведат нови данъци или част от сегашните налози да влизат в общинските бюджети, а не в държавната хазна.

В субсидиите от централния бюджет за общините през следващите години са предвидени пари за въвеждане на нова социална услуга (дневен център за деца/възрастни хора с тежки увреждания). Стандартите за специализираните институции и за социалните услуги за хора с ментални увреждания (умствена изостаналост, психични разстройства и деменция) са увеличени с 10%, а за център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания - с 15%. Намалени са стандартите за социалните услуги - на дневен център за стари хора с 30% и на център за временно настаняване с 8%. Стандартите за останалите социални услуги имат ръст от 2-3% във връзка с увеличението на минималната заплата до 460 лв. от 1 януари 2017 г. Местата в специализираните институции са намалени с 369 броя, а за социалните услуги местата са увеличени с 487 броя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай