Порожанов: Оценката за КТБ ще е готова през октомври

Порожанов: Оценката за КТБ ще е готова през октомври | StandartNews.com

София. Има движение по отношение на Корпоративна търговска банка (КТБ). Приключва оценката възложена от БНБ с одиторите и квесторите, на които е възложена. Тя трябва да приключи в началото на следващия месец. Това обяви служебният министър на финансите Румен Порожанов пред Нова ТВ.

Той обясни, че в момента има интерес от Виенския фонд. На база на тази оценка той може да предприеме действия за оздравяване на банката, смята Порожанов.

Министърът обясни, че правителството рботи по закон, който ще предложи на НС да синхронизира с директивата на ЕС да се разпише така, че когато банката спре плащанията и без да е фалирала, гаранционният фонд да може да започне плащанията.

За мен това е най-добият вариант, защото оздравяването на банката ще стане с инвестиции на акционерите, а ако се наложи ликвидна подкрепа от държавата, тя ще е частична, заяви служебният министър. По думите му  планът на оздравяване на банката ще покаже колко ще е тя. "Много е важно какви инвестиции ще предложат самите акционери", допълни министърът.

Той не изключи вариант както при ПИБ за ликвидна подкрепа – банката да вземе кредит срещу оздравителен план. Той обаче не изключва и вариантът за обявяване на несъстоятелност на банката, при която гаранционният фонд ще влезе и ще започне плащанията на гарантираните влогове 20 дни след обявяването на фалита. Порожанов не се ангажира кой от вариантите за него е реалистичен, трябвало да види първо предложенията на акционерите.

Ограничения на тегленето на пари от банка ЕК не би допуснала, каза Порожанов. Преди време той смяташе, че могат да се изплатят на вложителите по 100 лв. при евентуално отваряне на банката. Комисията предложи след като не може да се направи достъп до всички влогове да се направи частичен, поясни Порожанов. Разликата в гаранционния фонд според него ще бъде набрана с емисия, която ще бъде гарантирана от държавата. Емисията ще бъде имитирана на вътрешния пазар основно.

Бюджетът, който предлагаме е актуална снима на публичните финанси, повтори тезата си отпреди ден Порожанов. БВП, заложен от 81.7 млрд. лв. фактически до края на годината, поради това, че имаме отрицателна инфлация, поради това, че дефлатора е отрицателен, БВП реално по номинална стойност намалява на 79 млрд. лв. каза Порожанов. В държавата потреблението е свито, цените намаляват, инвестициите са свити, да не кажа че отсъстват, добави той. Служебното правителство имаше за цел да представи на парламента състоянието такова, каквото е. Съобразявайки се с всички показатели, които се предлагат от бюджета и дефицитът, това наше предложен, за да функционират министерствата и социалните системи.

Порожанов обясни, че бърза да направи актуализацията, с мотива, че вероятно трудно ще се състави ново правителство след изборите. Коментарът на президента Росен Плевнелиев, че нарочно е сгрешен бюджетът, Порожанов заяви, че само може да допълни, че актуализацията, която беше направена в последния ден от парламента отне още 5% от министерствата.

Ва обмисляния нов дълг, финансовият министър обясни, че част от него е за да има ресурс, който да бъде наличен за банките. Банката която получи ликвидна подкрепа е внесла плана си за преструктуриране в Брюксел предстои да бъде одобрен, каза Порожанов, визирайки ПИБ. Тя ще трябва да възстанови част от полученото до края на годината.

Фалирането на банката не е абсурд. Проблемът с тази хипотеза е, че гаранционният фонд, ако се стигне до фалит на тази банка, ще остане на дефицит, каза служебният министър.

На въпрос дали очаква да остане на поста Порожанов заяви, че с него не са водени такива разговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай