Осигуриха средства за плоските корекции по оси 1 и 3 от ОПРР

Осигуриха средства за плоските корекции по оси 1 и 3 от ОПРР | StandartNews.com

София. Правителството прие протоколно решение относно изпълнение на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. То е свързано с осигуряване на средства от държавния бюджет за покриване размера на плоските финансови корекции по приоритетни оси 1 и 3 от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. и индивидуалните финансови корекции върху сертифицираните разходи по приоритетни оси 1 и 3, възлизащи в общ размер на 132 922 819,78 лв.

Решението е прието във връзка с резултатите от тематични системни одити за оценка на ефективността на системите за контрол при повторната верификация на разходите за обществени поръчки по приоритетни оси 1 и 3 на ОПРР.

С писмо от 3 юни 2014 г. Европейската комисия преустанови плащанията към България по ОПРР 2007- 2013 г. Спирането на плащанията се обосновава с факта, че при извършения от Комисията одит на проекти в рамките на две от петте приоритетни оси на ОПРР са идентифицирани шест типови нарушения в процеса на избор на изпълнител, които изискват налагането на финансова корекция. Установените пропуски са счетени от ЕК като доказателство за значителен дефицит във функционирането на системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОПРР, в проверките по верификация на първо ниво и техните последващи нива на контрол.

Констатациите са свързани с несъвършенства в нормативната уредба, недостатъчната степен на хармонизация на националното законодателство, поради което същите грешки не могат да бъдат вменявани във вина на бенефициентите, респективно възстановяването на средствата не следва да се извършва с техни средства. С оглед на това с решението на Министерския съвет се предвижда средствата за покриване размера на плоските финансови корекции по приоритетни оси 1 и 3 от ОПРР 2007-2013 г., както и индивидуалните финансови корекции върху сертифицираните разходи по приоритетни оси 1 и 3 от ОПРР 2007-2013 г., да се осигурят при спазване на чл. 63 от Закона за публичните финанси за 2015 г. и следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай