15:15 ч.

15.06.17

2 мин.

0

0

0

Министър Нанков: Темата за умните градове събужда все по-голям обществен интерес

от редактор |

Министър Нанков: Темата за умните градове събужда все по-голям обществен интерес

България е една от държавите-членки от ЕС с най-голям дял на финансирането за градско развитие. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков при участието си в работния семинар на тема „Интелигентни градове" в Пловдив.


Министърът подчерта, че темата за умните градове е много актуална и събужда все по-голям обществен интерес. „Европейските градове, в които живее почти ¾ от населението на континента, са изправени пред нови предизвикателства, част от които са миграционен натиск, влошена градска инфраструктура, проблеми с околна среда, висока безработица. Българските градове също не правят изключение от общата картина. Именно заради това е необходимо да имаме обща визия за развитието на градовете и на регионите в Европа, вкл. и интегриран подход за градско развитие на европейско ниво", отбеляза Нанков.


По думите му планирането и управлението на интелигентните градове е сложна задача, която изисква много усилия и сътрудничество с много партньори, за да се намери правилният баланс между икономическия растеж, от една страна, и качеството на живот, от друга. „Ние като централна и местна власт следва да дадем своя принос в този процес", посочи министърът и даде пример, че един от приоритетите на МРРБ е осигуряване на рационално планиране и развитие на българските градове. В тази насока са и усилията за намаляване на административната тежест.


„Целта ни е да облекчим максимално инвестиционния процес, спазвайки съответния контрол при изпълнението. Инвеститорите и иноваторите следва да се съсредоточат основно върху развиване на идеите си и визията за развитие на градовете, а реализацията на инвестиционните намерения да е гладък процес, в който държавата и общината да са желани партньори", отбеляза Нанков.


България трябва да се възползва от възможностите на Кохезионната политика, за да намали пропастта между развитите и по-слабо развитие региони, каза Витория Алиата ди Вилафранка – директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет" в ГД „Регионална и градска политика". Тя напомни, че за тази цел имаме 1,4 млрд. лева по ОП „Региони в растеж" и подчерта, че България ползва най-голямата част от програмата за развитие на градовете.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент