16:08 ч.

16.06.17

2 мин.

0

0

0

Министър Московски: София ще стане дигитален лидер в региона

от редактор |

Министър Московски: София ще стане дигитален лидер в региона

През следващата година София ще бъде дигитален лидер в региона. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в заключителната сесия на Дигиталната асамблея, която се проведе на 15 и 16 юни във Валета, Малта. Той обяви пред участниците във форума, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., София ще бъде домакин на Европейската дигиталната асамблея.


Министър Ивайло Московски заяви, че в рамките на българското председателство, ще бъде постигнат напредък във формирането на Дигиталния цифров пазар. По думите му основните цели, които стоят пред нас са улесняването на свързаността и финализирането на правна рамка в областта на телекомуникациите в ЕС. По време на българското председателство, ще работим за засилване на доверието в сигурността на личните данни, за създаване на условия за „умна" икономика и за финализиране на формирането на дигиталния цифров пазар, добави министър Ивайло Московски.


„Европейският съюз инвестира 3% от Брутния вътрешен продукт в три инфраструктурни икономически сектора, които са във взаимна обвързаност – транспорт, енергетика и телекомуникации. Новите услуги в транспорта, зависят от високото качество на енергийната инфраструктура и съвременната свръх скоростна телекомуникационна връзка", каза още министърът. Той добави, че свързаността е от изключително значение за хората, индустриите, бизнеса, образованието и публичните услуги в Европа.


В своето приветствие, министър Ивайло Московски подчерта, че е изключително важно до 2025 г. да бъде осъществена инициативата за свръх-скоростен достъп до 5G интернет във всички градски райони и основни транспортни артерии в Европа. Това ще промени редица сектори като автомобилния, здравния, енергийния, както и телевизионното и радио излъчване, каза още той.


Министърът посочи, че България разработва нова Цифрова стратегия, както и стратегия Индустрия 4.0, насочена към повишаване на конкурентоспособността на българските компании и на икономиката като цяло. По думите на Ивайло Московски, сътрудничеството между правителството и бизнеса е от голямо значение за нейното прилагане.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент