Кабинетът одобри плана "Горанов"

Кабинетът одобри плана "Горанов" | StandartNews.com

План с мерки за повишаване на инвестициите одобри кабинетът. Той е разработен от финансовия министър Владислав Горанов, а с неговото изпълнение са ангажирани всички министерства и ведомства. Мерките в плана "Горанов" са насочени към 10 проблемни области, които спират инвеститорите и влошават условията за бизнес. Във всяка от тези зони са включени действия с график за изпълнението им. На всеки три месеца в правителството ще се докладва изпълнението на всяка от мерките, реши кабинетът. Планът задължава всички общини, приходни агенции и ведомства, които събират такси, до края на 2016 г. да изготвят график за намаляване на техния брой и размер.

Специален раздел предвижда електронизация на всички услуги, включително декларации за местни данъци и такси и болничните. Предвидено е и съкращаване на разрешителните и съгласувателните режими в строителството, по-бързо присъединяване на нови обекти към ток, газ и вода, подобряване на пътната инфраструктура, намаляване на разходите при внос и износ. До началото на 2017 г. трябва да се уеднаквят държавните и общинските изисквания за присъединяване на новите сгради към инфраструктурата, а всички ВиК оператори да определят по обща методика цените на водата.

Друга мярка е да отпадне издаването на удостоверение при пенсиониране за годините след 2000 г. До 3 вместо сегашните 7 дни ще се издава данъчната оценка за имот, а за наследства и придобиване в една и съща община няма да се изисква оценка, предвиждат мерките. Удостоверенията за данъчни задължения към общината ще станат безплатни. Предлага се звездите на ресторанти, кафенета и барове да отпаднат, като това ще спести на бизнеса 1 млн. лв. на година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай