ИПИ: Споразумението ЕС - САЩ ще стимулира и българския износ

ИПИ: Споразумението ЕС - САЩ ще стимулира и българския износ | StandartNews.com

България ще спечели от подписването на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ. Първи ползи ще извлекат секторите с разработка на софтуер, аутсорсингът, производството на машини, електронно и електрическо оборудване, защото и сега пазарът им там расте бурно. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика на последиците за България от подготвяното Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

В резултат от подписването на документа българо-американският стокообмен ще нарасне, ще се увеличат и инвестициите от САЩ в България, смятат анализаторите.

Според тях са митове твърденията, че от споразумението ще спечелят само големите корпорации, защото и сега 87% от всички износители за САЩ в България и 88% в ЕС са малки и средни предприятия.

Невярно според анализа е и твърдението, че износът на България за САЩ е неконкурентен - близо 30% от износа са машини, електрическо и електронно оборудване, като през последнитет пет години изнасяните обеми и в двата сектора нарастват с по около 30 на сто. Ако се премахнат митата, може да се очаква, че и по-слабо конкурентни продукти и в момента не се изнасят за САЩ, ще успеят да проникнат на американския пазар, прогнозира ИПИ.

Експертите на института отбелязват, че България ще спечели и от ефектите на т.нар. вериги на предлагането, в които български компании участват като доставчици на материали и компоненти на големи европейски производители и така ще станат непреки износители и за САЩ.

По оценка на ИПИ непрекият износ на стоки от България за САЩ сега възлиза на около 200 млн. долара. Ако тази сума се добави към стойността на прекия износ на стоки от България за САЩ, който за 2013 г. е около 400 млн. долара, то целият износ на стоки от България за САЩ достига около 600 млн. долара. Износът на услуги е за около 300 млн. долара (за 2013 г.), а това означава, че целият износ на България за САЩ достига около 900 млн. долара или около 1.6 млрд. лв., изчисляват анализаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай