Интернет отваря врати за родни стоки в Азия

Интернет отваря врати за родни стоки в Азия | StandartNews.com

Онлайн търговията расте четири пъти по-бързо от продажбите в магазините

Интернет може да отвори вратите за български стоки към Азия. Китайски компании имат интерес да направят шоурум центрове в свободните зони в Китай, където да се представят предлагани по интернет български и европейски стоки. Това стана ясно наскоро на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Продажбите по интернет набират все по-голяма скорост навсякъде по света. У нас онлайн търговията отчита ръст с около 18% на годишна база, при общ ръст на продажбите на дребно само с 4,3%, сочат данните на НСИ. Не случайно доскоро най-богатият човек в Китай беше Джак Ма, който натрупа състоянието си в размер на 24,5 млрд. долара от платформа за търговия по интернет. Китай залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика, каза Чангцинг Джанг при срещата си с министър Лукарски. Но много често в големите платформи за електронна търговия се предлагат фалшиви европейски продукти. Затова чрез създаването на шоурум центрове в Китай клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките, обясни Чангцинг Джанг.
Интернет често се предпочита за пазаруване не само заради удобството да ти доставят стоката до дома, но и защото така може да се сравнят много оферти и да се прочетат коментари за стоката. Българските онлайн потребители демонстрират 6 различни вида поведение, когато пазаруват онлайн, става ясно от проучване на Pazaruvaj.com. Онлайн анкетата е направена през февруари в три страни от Източна Европа - България, Румъния и Унгария, и потвърждава данните на НСИ, според които продажбите по мрежата се увеличават. 81% от отговорилите в анкетата са посочили, че пазаруват онлайн. Като 52% от хората, които купуват през мрежата, са жени. В Румъния мъжете пазаруват по-често по интернет, а в Унгария има равенство между представителите на двата пола.

Рутинен тип

Най-много българи са в групата на "рутинния тип" - 40% от всички анкетирани отговарят на този профил. Най-характерни представители на тази група са мъже от големите градове, с деца, на възраст между 30 и 49 г. Хората от този тип сърфират в интернет интензивно - почти половината от тях (47%) използват интернет по няколко часа на ден както от лаптоп (65%), така и от мобилен телефон (50%). След избора на продукт те веднага преглеждат характеристиките, после оглеждат за намаления и коментари в сайтовете за сравнение на цени. За почти половината от тези потребители (44%) онлайн покупките се случват няколко пъти в рамките на месец, а предпочитаните артикули са облекло (77%), обувки (75%), мобилни устройства (58%) и развлекателна електроника (52%) - телевизори, конзоли, четци за електронни книги. Като най-доверен източник на информация 49% посочват описанието на уебстраницата. Въпреки че рутинно пазаруващите ползват всички методи за плащане и доставка, те отбягват опциите, изискващи банкова карта.

Ловци на промоции

17% от анкетираните потребители са от типа "ловци на промоции". Това са най-често жени от големите градове, на възраст между 30 и 49 години, с деца, които водят домакинството вкъщи. Почти половината от тези потребители посочват, че са непрекъснато онлайн през мобилно устройство (64%) и също толкова пазаруват няколко пъти в месеца от електронни магазини. Интензивното търсене на промоции е основната черта на хората от тази група. Те използват поне 3 източника на информация, преди да вземат решение за покупка, и се доверяват в най-голяма степен (66%) на сайтовете за сравнение на цените. Търсенето на промоциите не е случайно, тъй като близо половината в тази група гледат най-малко едно дете, което засилва нуждата от ограничаване на разходите. Най-често хората от този тип купуват дрехи (82%), обувки (81%), книги (63%) и домакински средства (60%).

Търсачи на приключения

16% от отговорилите в анкетата спадат към типа "приключенски". Най-често това са жени от градовете на възраст между 18 и 24 г. Групата на приключенски настроените купувачи са най-освободени при онлайн пазаруване. За тях най-достоверни източници на информация са препоръки от близки и познати (67%) и форумите (62%). Почти 60% от този тип потребители използват сайтовете за обяви едновременно да купуват и да продават стоки и вещи.

Анализатори

В категорията "анализиращ" тип потребител попадат 11% от анкетираните. Най-характерният представител на тази група е жена от София, на възраст между 30 и 39 г. Анализаторите сравняват многобройни източници, преди да купят - проверяват почти 4 източника на информация, като предпочитат сайтовете за сравнение на цените (86%), допитват се до познати (67%), форумите (63%) и описанията на магазините (67%). Приемат всякакви решения за плащане и доставка, защото са добре запознати с тях. Обстойно разследващите анализатори купуват онлайн главно електроника - мобилни устройства (79%) и компютърни части (73%) и по-рядко модни аксесоари (60%). Любопитно е, че 30% от тях използват своя таблет за пазаруване онлайн.

Начинаещи

9% от анкетираните са "начинаещи", като техни представители са дамите на възраст от 18 и 24 години, както и тези над 50 години - ученици, пенсионери, домакини. Досега са правили само няколко покупки през интернет, като изборът им е включвал най-много 1-2 продуктови категории. През миналата година тези потребители са пазарували онлайн едва 1-2 пъти. Като причина за това те изтъкват предпочитанието си първо да видят стоката и да я изпробват (61%). За начинаещия тип купувачи цената е решаваща.

Непостоянни

В категорията на "непостоянния" тип попадат 7% от участниците в проучването. Тук се срещат най-вече дами между 18 и 24, както и над 50 години. Непостоянно пазаруващите са хора, които вече са пазарували многократно, но го правят предимно при празнични поводи или по-големи прояви. Тези потребители купуват спортна екипировка (47%), мобилни устройства (44%), часовници и бижута (39%). Непостоянният тип потребители се информират от форуми (54%) и сайтове за сравнение на цените (51%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай