Фонд събира средства за съвременно изкуство

Фонд събира средства за съвременно изкуство | StandartNews.com

София. Специален фонд за иновации в културата ще набира частни и публични средства за съвременно алтернативно изкуство. Това съобщи днес на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова като поясни, че събраните средства от физически и юридически лица ще бъдат удвоявани от Столичната община.

Тя обясни, че това е първият подобен проект в столицата, като подкрепа вече е дадена от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), телекомът "Мобилтел", фармацевтичната компания "Софарма" и строителната фирма "Главболгарстрой".

Общо те са дали 36 хил. лева, като целта е до края на годината общата събрана сума да бъде 200 хил. лева, уточни Фандъкова.

Проектът е част от кандидатурата на София за европейска столицата на културата през 2019 г. Подадено е и заявление за участие във втория етап на конкурса под мотото "Сподели София" (Share Sofia).

Фандъкова обасни, е за финансиране могат да кандидатстват и физически лица с проект до 2 хил. лева, и юридически лица с проект до 8 хил. лева.

Новите идеи на творците трябва да са свързани с алтернативно градско изкуство, като кандидатстването става онлайн тукЩе могат да се подават документи и на хартия, но това ще намали с 5 т. оценката на проекта. "Целта е да стимулираме онлайн кандидатстването", уточни директорът на Асоциация за развитие на София Светлана Ломева.

Проектите могат да бъдат на български и на английски език. Срокът за подаване на документи онлайн е до 23 септември, а на хартия - само на 24 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай