Финансово пренареждане

Финансово пренареждане | StandartNews.com

Докато Европа е вперила поглед в Гърция и бъдещето на еврозоната, в други части на света стават не по-малко значими процеси. В Китай властите се намесиха решително, след като акциите на борсите загубиха над три трилиона долара от стойността си. В същото време страните от организацията БРИКС задълбочават сътрудничеството си.

Китайските борси изгубиха 3 трилиона долара, Пекин подгони спекулантите, Уолстрийт спря за 3 часа

Страните от БРИКС ще си помагат при кризи с фонд за $ 100 млрд.

Свидетели сме на финансово пренареждане в света. Така анализаторите коментираха случващото се през последните дни. "Докато цяла Европа е вторачена в гръцката криза, в Китай се случват глобални процеси, които напомнят срива на "Уолстрийт" през 1929 г., когато започна голямата депресия", коментираха пред "Стандарт" наблюдатели на пазарите. Борсите в Поднебесната империя само за три седмици загубиха 30% от стойността си. Става въпрос за над 3 трилиона долара, което е 700% повече от общия гръцки дълг, изчисли Би Би Си.
В същото време страните от организацията БРИКС взеха съдбоносни решения на срещата си в руския град Уфа. Всичко това даде основание на анализатори да заговорят за пренареждане и изместване на центровете на влияние извън традиционните центрове в посока Изток.

Неразумни спекулации или световна конспирация се крие зад случващото се в Китай през последните седмици? От средата на юни в страната има сериозни трусове на фондовите борси. Инвеститорите се тревожат, че шоковите събития във втората най-голяма икономика в света може да имат широко отражение по света, създавайки трудности за търсенето на стоки и услуги, както и за компаниите, които са обвързани с китайския икономически растеж. Китай е сред най-големите потребители на горива, метали и хранителни продукти. След като в сряда акциите на най-големите компании, които търгуват на борсата в Шанхай, изгубиха 6% от стойността си, китайското правителство се намеси решително. Властите забраниха на акционери, притежаващи над 5% от котиращи се на борсата компании, да продават дяловете си през следващите шест месеца.

Това ограничение цели да "задържи стабилни капиталовите пазари и да защити юридическите права на инвеститорите", се казва в официално съобщение на Китайската комисия за регулиране на финансовите пазари. По-рано китайските власти също така блокираха първичните публични предлагания, ограничиха късите продажби върху борсовите индекси и насърчиха финансовите фирми да купуват акции. До момента 1331 фирми блокираха търговията с техните акции. Мерките на Пекин явно дадоха резултат, защото след Черната Сряда вчера борсите тръгнаха нагоре. Индексът на Шанхайската фондова борса ShanghaiComposite нарасна с 5,8%, достигайки шестгодишен максимум. Главният индекс на борсата в Шънцзън (Shenzhen Component) пък се покачи с 3,8%. В Хонконг индексът Hang Seng се увеличи с 3,7%. Вчера стана ясно, че китайските власти са започнали и да разследват спекулации с акции, предаде Синхуа. За целта китайският зам.-министър по обществената сигурност Мен Цинфен е посетил централата на Комисията по ценните книжа за провеждане на разследване, свързано с "умишленото" извършване на бързи продажби.

И докато в Китай се взимаха мерки срещу срива, Нюйоркската фондова борса спря работа за 3 часа и 40 минути в сряда. Официалната причина бе технически срив. Този проблем, както и страхът от случващото се на китайските пазари, доведе до голямо понижение на индексите. Промишленият Дау Джоунс се намали с 1.46%, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак - с 1.75%. Компютърният срив на "Уолстрийт" не е причинен от хакерска атака по данни на американските власти, съобщи говорителят на Белия дом Джо Ърнест. Президентът на САЩ Барак Обама е бил информиран за станалото от съветника си по вътрешната сигурност и контратероризма Лайза Монако и началника на канцеларията на Белия дом Денис Макдоноу.

Далеч от неволите на борсите, в руския град Уфа заседаваха лидерите на страните от БРИКС (Русия, Бразилия, Китай, Индия и ЮАР.). Те дадоха начало на свой валутен фонд на стойност 100 млрд. долара, чрез който да си помагат взаимно в случаи на финансови проблеми. Фондът представлява "инструмент за сигурност" за петте държави и ще заработи на 30 юли, обясни гуверньорът на Руската централна банка Елвира Нибулина. Китай ще има най-голям капитал - 41 млрд. долара. Бразилия, Русия и Индия ще участват с по 18 млрд. долара, а ЮАР - с 5 млрд. Парите няма да бъдат местени от валутните резерви на страните, докато не се появи нужда. Китай, Русия и Индия вече са ратифицирали и банката на БРИКС, чийто капитал също се предвижда да достигне 100 млрд. долара. С появата на новата банка за развитие и резервният валутен фонд на страните от БРИКС ще бъде създаден общ механизъм, който ще способства за ефективното стабилизиране на националните капитали на държавите в случай на кризисни явления в световната икономика, коментира помощникът на руския президент Владимир Путин Юрий Ушаков.

По думите му новата банка ще помогне за отпускане на средства за реализирането на редица проекти и като цяло за разширяване на търговско-икономическите връзки между страните от групата. Резервът и новата банка за развитие са основна част от усилията на БРИКС да промени доминираната от Запада финансова система, коментират наблюдатели. Паралелно със срещата на БРИКС в град Уфа се провеждаше и заседание на Шанхайската организация за сътрудничество. Тя бележи началото на процеса по присъединяване на Индия към организацията, което ще спомогне за изпълнението на мащабни енергийни проекти съвместно с Китай и Пакистан.

Регулациите създават риск, но крах няма

Георги Георгиев,
брокер от "Карол"

Когато свободните пари изчезнат, играчите, които са играли 1:5, започват да продават позициите си и затова толкова рязко пада пазарът. Освен това всякакви регулаторни ограничения, които налага даден пазар, в случая комунистическото правителство в Китай решава да задължи отделни брокери да участват, се създават подобни предпоставки. Отделно забраниха търговията с голям брой ценни книги и това също оказва негативен ефект върху пазара, защото, за да набавят кеш свободните играчи, те трябва да продават всичко останало, което им падне. Затова има такава паника. Сега се правят опити за ограничаването й. Случващото се не е сигнал, че икономиката на Китай ще претърпи сериозен крах, но винаги може да се интерпретира създалата се ситуация, че има забавяне и неудовлетворителен растеж оттук нататък.

Записа Михаела Благоева

Спекулантите направиха терористичен акт

Емил Хърсев,
финансист

Това, което се случи в Китай преди 2 седмици, бе класическа атака. Преди 10 г. също имаше подобна атака срещу Китай. Целта е спекулативна печалба в резултат от паника. Статистиката, която тогава излезе, показа сериозно намаляване на темповете на растеж на БВП на Китай. Очаквайки тези негативни новини, господа спекулантите се бяха приготвили с късите продажби*, за да сринат курсовете на акциите на Шанхайската борса. Сега властите в Китай леко закъсняха. В сряда имаше данни, че е започнала проверка в офисите на брокери и инвеститори, които са участвали идейно в този опит за сриване на фондовата борса в Китай. В повечето страни това деяние е престъпление, но не знам как е в Китай. Има сериозна заплаха за икономиката на страната, защото не е безобидно изведнъж да се срине капитализацията на основния фондов пазар. Това рязко се отразява на инвестиционния поток в и към страната. Новите инвестиции ще са орязани, съществуващите, особено т.нар. горещи пари, ще хукнат да бягат към вкъщи. Ситуацията се оценява като терористичен акт върху финансовата система на Китай. Но тази голяма икономика изобщо не се срива въпреки опитите на нейните конкуренти, които от години само това пишат. Не съм прочел финансов анализатор да напише нещо положително за Китай през последните 15 г.
Оттогава обаче Китай удвои своя БВП. Да, срина се борсата, спря се търгуването за известно време и се забраниха късите продажби, които в много страни са забранени. В случай на прегряване на пазара в САЩ Комисията по финансов надзор също има правото да ги забранява за известно време.

* Къси продажби означава спекулативна сделка, при която продаваш актив, който нямаш, с надеждата, че курсът ще падне и когато дойде датата за изпълнение, ще си го купиш на по-ниски цени.

Според "Ройтерс": Закриват и сливат банки в Гърция

ЕЦБ да спре парите за страната, призова шефът на "Бундесбанк"

Сериозни катаклизми се очакват в банковия сектор на Гърция, дори страната да сключи споразумение с кредиторите. Четирите големи банки ще бъдат закрити, слети или погълнати от други в рамките на преструктурирането на сектора, съобщи Ройтерс, като се позова на неназовани източници. Единият от тях твърди, че от четирите банки може да останат само 2, а според друг източник те ще бъдат принудени да се слеят в една, като това може да отнеме доста време. Такова преструктуриране вероятно ще срещне силната опозиция на правителството, защото освен намаляването на разходите, е свързано и със съкращаване на работните места.

Ако бъде сключено споразумение за спасителна програма, планът за банките трябва да влезе незабавно в действие, твърди източник на Ройтерс. Той дава за пример Кипър, където една от двете най-големи банки беше затворена. "Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките трябва да бъдат рестартирани. Кипър би могъл да е пример", споделя друг източник.

Финансовото министерство в Атина засега не коментира публикацията, а ЕЦБ поясни, че наблюдава внимателно ситуацията в страната и е в постоянен контакт с гръцката централна банка.
Гръцките трезори са в сериозна криза, след като e възможно излизане на страната от еврозоната клиентите панически започнаха да изпразват сметките си. Правителството нареди на 29 юни на банките да затворят, а на 30 юни изтече срокът на спасителната програма. Действието на указа, който вече бе удължен веднъж, трябваше да приключи на 8 юли, но бе продължен до 13 юли според решение, прието онази вечер от финансовото министерство. Дотогава остава в сила ограничението за теглене на 60 евро на ден от банкоматите.
ЕЦБ трябва да продължи с политиката на замразени заеми за Гърция и контролът над капиталите трябва да се запази до този момент, в който страната постигне споразумение със своите кредитори. Това пък заяви управителят на германската централна банка "Бундесбанк" Йенс Вайдман, който е и член на УС на ЕЦБ.

Центровете на влияние се изместват на изток

Любомир Кючуков,
директор на Института за икономика и международни отношения

Световните кризи са резултат от процесите на радикално преструктуриране на света - от свят на националните държави към глобален свят. В западноевропейските столици от години тече дебатът за изоставането и дори за маргинализацията на Европа - както икономическа, така и съпътствана от сериозен риск за политическа. В момента тече процес на преход от двуполюсния свят през кратката илюзия за еднополюсност, към един полицентричен свят, което очевидно е резултат от глобализацията и кризата на националната държава. Дори американският президент Обама се обърна към глобалните проблеми, подчерта, че американското лидерство не е вечна категория и приоритизира отношенията в посока Азиатско-тихоокеанския регион. Постепенно настъпва изместване на центровете на влияние извън Европа основно на изток - Китай, Индия и не само, като тече процес на оформяне на институционална алтернативност в сферата на политиката, икономиката и финансите. А вероятно съвсем скоро и в сферата на сигурността. И то както на глобално ниво, за което пример са течащите в момента срещи на БРИКС, така и на регионално - срещата на Шанхайската организация за сътрудничество. Не само държави вече са субекти на глобалните отношения, а и транснационалните компании излизат като нови глобални играчи. Дори може да се говори за глобално обществено мнение. Гладът в Африка и безработицата вече са проблеми и на Европа. Неминуемо тези процеси са съпроводени от трусове, кризи, включително и геополитически. Първата бе финансова, защото капиталът е най-мобилен и най-бързо се възползва от глобалните възможности на този свят и най-бързо се сблъсква с проблемите. Същото се отнася и за миграцията и на ниво разпаднали се държави, които вече са не по-малко от 20 в света.

Записа Михаела Благоева

МВФ: Доларът вече е умерено надценен

Икономическият растеж на света се забавя

Повече печалби за долара, който продължава да поскъпва, може да оставят растежа на САЩ "значително отслабен" и да имат последици при развиващите се пазари, съобщи МВФ. Доларът вече е умерено надценен, посочва фондът. Федералният съвет трябва да забави увеличението на лихвения процент до 2016 г., препоръчва МВФ. Това се налага поради риска, че увеличението може да предизвика ново поскъпване на долара с дестабилизиращи последици в световен мащаб.
Продължаващото поскъпване на долара, с над 20% спрямо кошница от основни валути през последните 12 месеца, е "виден риск" поради различията в растежа на САЩ и останалите икономики, добавиха от МВФ.
Междувременно фондът ревизира прогнозите си за световния икономически растеж, отчитайки забавяне в сравнение с 2014 г. Очаква се 3,3% световен ръст през 2015 г., вместо прогнозираните 3,5% през април в сравнение с 3,4% през 2013 и 2014 г. За 2016 г. прогнозите сочат 3,8%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай