Доходите в София с 60% по-високи

Доходите в София с 60% по-високи | StandartNews.com

Доходите в София са с 60% по-високи отколкото в останалата част на страната, сочат данните на НСИ. През 2016 г. доходите в столицата са 7349 лв. на човек годишно, обявиха вчера от Института за пазарна икономика. Това прави по 612 лв. на човек на месец. Сумата е доста малка, като се има предвид, че в София средната заплата за март е 1 413 лв. Причината за това е, че доходите се пресмятат общо за цялото домакинство. Ако в семейството има безработен, пенсионер или деца средният доход на човек пана значително, дори един от съпрузите да има висока заплата. Най-ниски са доходите във Видин, Кърджали, Сливен, Силистра, и Търговище (под 4 хил. лв./човек годишно, или под 333 лв. на човек на месец). Разликата между областта с най-високи доходи и тази с най-ниски нараства от 1,8 пъти през 2000 г. до 2,1 пъти през 2016 г. Най-висока е била тя през 2013 г., когато е 2,5 пъти, най-вече в резултат на сериозната криза на пазара на труда в много от областите на страната за сметка на относителна стабилност в столицата, посочват от ИПИ. Високи доходи се отчитат и в Перник като това се дължи на факта, че много хора от града работят в София. Бързото нарастване на доходите в столицата започва след 2005 г., като преди това (в периода 2001-2005 г.) те се движат около средните за страната. Като цяло за периода 2001-2016 г. най-висок растеж на доходите има именно в София – 4,4 пъти, следвана от Стара Загора - 4 пъти. Така разликата между бедни и богати нараства през годините. В периода 2001-2016 г. средният доход на човек от домакинството се увеличава средно с 240 лв. за година или с 20 лв. на месец. Така средният доход на човек достига 5167 лв. годишно, или 430 лв. на месец.
Бавното нарастване на доходите в Северозападна България се дължи както на намаляване на населението така и на неблагоприятната структура на доходите на домакинствата и тежкото състояние на пазара на труда. В тази част на страната пенсиите и обезщетенията за безработица имат по-голям дял в семейния бюджет, отколкото в София. Все още видимо изостават спрямо столицата области като Пловдив и Бургас. Там, обаче, повишената инвестиционна активност и възстановяването на трудовите пазари дават надежда за покачване на доходите на домакинствата в следващите години.
Предвид наблюдаваното покачване на тежестта на доходите от заплата в общите доходи през последните години, можем да очакваме разликата между най-богатите и някои от най-бедните области да продължи да се задълбочава, посочват от ИПИ. Причината е, че доходите от пенсии не могат да поддържат същия темп на растеж, какъвто виждаме в трудовите доходи. Това важи с особена сила за области със застаряващо население и недостатъчно добре развит пазар на труда като Видин и Кюстендил. Това са и областите, в които пенсиите формират най-висок дял от общия доход на домакинствата – съответно 48% във Видин и 41% в Кюстендил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай