Данъчните проверяват въртележки и сергии

Данъчните проверяват въртележки и сергии | StandartNews.com

Контролът по търговските обекти в парковете ще продължи през цялото лято

Масирани проверки на увеселителни и спортни съоръжения, както и на търговски обекти на територията на столичните паркове започна ТД на НАП София. Проверките се правят съвместно с Общинска полиция. Инспекторите ще се спрат на всяко капанче и въртележка в зоните за отдих, където освен за издаването на касови бележки и билети ще се проверява и внасянето на осигуровки за служителите. Анализ на риска за укриване на печалби от обектите, намиращи се в зоните за отдих, е установил, че средно на година бюджетът губи 26,33 млн. лв. от недеклариране на приходи от продажба на услуги и развлечения, които трябва да се отчитат чрез издаване на билет или касов бон. Сериозният риск за хазната се дължи на голямото разнообразие от услуги, които се предлагат в курортите и градските паркове през лятото. За нарушения в зоните за отдих са получени и много сигнали от граждани, посочиха от НАП.

Само през изминалия уикенд данъчните от София провериха 47 обекта в Борисовата градина, парк "Заимов", Южен парк, Западен парк, парк "Св. Троица", парк "Св. св. Петър и Павел", както и в градинката на Народния театър. Освен ресторантите, заведенията за бързо хранене, кафенетата и атракционите бяха проверени и търговците, предлагащи стоката си на сергии, павилиони и колички. Не бяха подминати дори продавачите на балони, царевица, пуканки и хотдог. При проверките са установени 26 нарушения. Най-честото нарушение е неиздаване на фискален бон или разлика между касовата наличност и данните от фискалните устройства. Засечени са и 3 обекта, които работят без изобщо да имат касови апарати. Санкциите за тези нарушения са от 500 лв. до 10 000 лв. Проверките ще продължат през цялото лято, заявяват от НАП. Гражданите могат да насочват работещите на място екипи към обекти, в които не са получили касова бележка. Сигнали за нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор.

Данъчните от ТД на НАП София продължават и проверките и наблюденията в бензиностанции, питейни заведения, в обекти за търговия с цигари и храни, във фризьорски и козметични салони и т.н. На 16 и 17 април данъчните в София провериха 31 различни обекта - магазини, павилиони, сергии по големи търговски улици и пазари в София - на ул. "Витошка", ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска" и пазара Ситняково. Съставени са 20 акта за нарушения, като отново в 90% от случаите става въпрос за неиздаване на касова бележка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай