България е №1 по износ на билки

България е №1 по износ на билки | StandartNews.com

Около 50% от добиваните количества билки са от култивирани растения

България е най-големият производител и износител на билки в Европа и заема шесто място в света. С това могат да се похвалят българските билкари дни преди своя професионален празник Еньовден, който всяка година се чества на 24 юни. От 250 вида билки, използвани в медицината, у нас се събират над 100 хил. т годишно и по-голямата част се изнасят.

Около 50% от добиваните количества билки са от култивирани растения. Развитието на бранша е свързано с наличието на достатъчно квалифицирани берачи. В последните години обаче броят им намалява. Причината не е в изкупните цени, защото са добри, казва собственик на билкозаготвителен пункт в с. Варвара, община Септември. Според него намалява интересът от страна на берачите, които са предимно от малцинството. Преди години имало млади хора, но интересът им постепенно намалява.

Близо 300 хил. семейства у нас се прехранват със събиране на билки. Билкосъбирането може да бъде препитание само ако се постигат големи количества, а това става при култивиране. Сред най-събираните и търгувани дивостарящи билки у нас са: шипка, коприва, глог, липа, трънка, бъзак, хвойна, глухарче и къпина. Сертифицираните екологично чисти площи, от които се събират диворастящи плодове, билки и гъби, през 2014 г. са в размер на 694 251 ха, което е с 16 226 ха повече от предходната година, показват последни данни на министерството на земеделието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай