АПИ: Тол таксите ще се ползват за поддръжка на пътищата

АПИ: Тол таксите ще се ползват за поддръжка на пътищата | StandartNews.com

Тол таксите в България ще важат само за тежкотоварни автомобили и тяхната цел ще е да допринасят за средствата за поддържането на пътищата. Това с разясни председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров пред бТВ. Той изрази очакване новите такси да влязат в сила към 2018 г.

По думите му шофьорите на леки коли няма защо да се притесняват, защото изобщо не се говори за тол такса за тях. Освен това цената за тях ще остане много дълго такава, каквато е в момента.

„Целта е да обхванем тежкотоварните автомобили, за тях и ще бъдат тол таксите", подчерта той и обясни, че все още не е ясна каква ще е тяхната стойност, защото в момента се прави анализ от експертите от Световната банка. „10 ст. на километър не са реалистична цена", посочи обаче Лазаров.

По думите му тол таксите ще се използват за поддържането на пътищата, а не за изграждането им и това означава, че ще бъдат много по-ниски от сумите, за които се говори в момента. „Двете се несъизмерими по цена на разхода", обясни шефът на АПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай