Цената на газа пада с 30 ст.

Цената на газа пада с 30 ст. | StandartNews.com

От Нова година до края на март "Булгаргаз" ще продава природния газ за 603,14 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС, реши Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената е с 30 ст. по-ниска от сегашната (намаление с 0,0497%). От своя страна общественият доставчик поиска поскъпвате на газа с 2% - до 615,35 лв., с мотива, че ръстът трябва да покрие драстично забавените приходи от топлофикациите, съдебни разходи на дружеството и други надценки.

По принцип доставените цени на природния газ от Русия се определят по формула, която взема под внимание петрола и алтернативните горива, чиито цени на международните пазари падат стабилно от половин година. От "Булгаргаз" обаче коментират, че по-чувствително намаление на цената на петрола се наблюдава след септември, а формулата отчита цените на алтернативните горива за деветмесечен период преди срока на доставка.

Сред мотивите за поисканото 2-процентно увеличение "Булгаргаз" посочва и спада на местния добив, и курса на лева спрямо долара. От ДКЕВР обаче отказват да признаят мотива на компанията цената да се увеличи за покриване на недовзети приходи от предходни периоди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай