Софиянец със 163 000 заплата

Софиянец със 163 000 заплата | StandartNews.com

Столичани са най-богатите, дама от Шумен зае петото място

Близо 163 хил. лв. е най-високата заплата в страната. Софиянец на 45 години е взел 1,955 млн. лв. само от трудови правоотношения за цялата 2014 г., сочат данните на Националната агенция за приходи от подадените досега данъчни декларации за годишните доходи. Заможният столичанин вероятно е получил възнаграждението си по договор за управление на търговско дружество. Със своите близо 2 млн. лв. той се нарежда на 10-о място в общата класация на хората с най-високи доходи, които вече са подали декларациите си.

Ето кои са в топ 5 за най-високи доходи през 2014 г.:

1. Софиянец на 36 години е декларирал облагаем доход в размер на 7,5 млн. лв. Но основната част от приходите му е от продажба на дялове в търговско дружество - 7,3 млн. лв. От заплати той е изкарал 234 хил. лв., което прави средно по 19 500 лв. на месец.

2. Отново софиянец, на 38 години, с декларирал общ доход от 6,2 млн. лв. И при него, както и при номер 1, основните приходи са от продажба на фирмени дялове - 6 млн. лв. Заплатата на този заможен българин също е доста голяма - 236 хил. лв. за година, или средно по 19 600 лв. на месец.

3. Третото място по доходи също се държи от столичанин. Той е на 54 години и през 2014 г. е изкарал 5,6 млн. лв. Основната част от тях (5,58 млн. лв.) са получени от упражняване на свободна професия (лекар, адвокат и др.) или по граждански договори. Само 29 000 лв. са заработени по трудови правоотношения, което прави заплата от 2400 лв. на месец.

4. Софиянец на 42 г. с разнообразни източници на доходи. Общо за година той е спечелил 4,8 млн. лв. Но само 355 хил. лв. от тях са от трудови правоотношения, което прави заплата от близо 30 хил. лв. на месец. Основната част от доходите му в размер на 4,2 млн. лв. са получени от прехвърляне на права или имущество. Освен това той е изкарал над 10 хил. лв. от упражняване на свободна професия или по граждански договори, както и още 236 хил. лв. от други източници. В закона като примери за такива други източници са посочени например обезщетения, награди, упражняване на права по интелектуална собственост и др.

5. Дамата с най-високи доходи е от Шумен и е изкарала 4,5 млн. лв. от патентна дейност. Тя се нарежда на 5-о място в класацията.

Половината от спечеленото е от продажба на дялове

Като цяло над половината от доходите на тези 32-ма най-заможни българи са от продажба на дялове в търговски дружества. От общата сума на годишните доходи на тези 32-ма българи в размер на 73,2 млн. лв., 51,8%, или 37,9 млн. лв., са получени именно от фирмени сделки. На второ място по размер се нареждат доходите от свободни професии, авторски възнаграждения и граждански договори. По това перо те са изкарали общо 12,7 млн. лв., или 17%. Чак на трето място се нареждат трудовите възнаграждения. Вероятно тук става въпрос за договори за управление на компании, като топ 32 на най-богатите са изкарали общо 10,8 млн. лв. от трудови възнаграждения, или близо 15% от общите доходи за м. г.

Врачанин е най-богатият ЕТ

Сериозно присъствие в групата на най-богатите имат и едноличните търговци. В Топ 32 има точно петима ЕТ, всичките са мъже. От тях най-високи доходи в размер на 1,7 млн. лв. е обявил гражданин на 45 години от Враца. Той се нарежда чак на 14-о място в общата класация. Вторият най-добре представил се ЕТ е на 73 години, живее в района на Пловдив и за година е спечелил 1,55 млн. лв. На трето място е софиянец на 52 години, който е изкарал 1,39 млн. лв. На четвърто и пето място сред едноличните търговци са още един софиянец и жител на Шуменския регион с малко над 1 млн. лв. за година.

20 милионери са от София

Най-много милионери има в София. От общо 32-ма души, които вече са обявили доходи в размер над 1 млн. лв. за миналата година, 20 са от София. Двама от богаташите плащат данъците си в офиса на НАП в Шумен. Освен най-богатата жена, която е номер 5 в общата класация, в града има и едноличен търговец, който е спечелил за година малко над 1 млн. лв. Двама са и милионерите от Стара Загора. Първият от тях е изкарал над 1 млн. лв. от трудови правоотношения, и още близо половин милион от упражняване на свободна професия, авторски права или граждански договори. Вторият е заработил над 1,5 млн. лв. от друга стопанска дейност - свободна професия, авторски права или граждански договори. Двама са и милионерите от Русе. По един има във Велико Търново, Търговище, Враца, Пловдив, Бургас и Варна.

Още седмица за 5% отстъпка от налога

Още седмица остава до крайния срок за ползване на отстъпка от 5% от данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. Тази година намалението се ползва до 31 март, но условието за това е декларацията да бъде изпратена по интернет, а гражданинът да няма стари неплатени задължения. ПИК се взима от офиса на НАП по постоянен адрес. От НАП очакват в оставащите 40 дни до 30 април, когато е крайният срок за пускане на формулярите, над 350 000 души да подадат данъчните си декларации. Видео ръководства за попълване на декларацията за доходите може да се видят в Youtube канала на НАП.

Данъчните проверяват складове на 250 фирми

250 фирми в цялата страна ще бъдат проверени от данъчните заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойност близо 30 млн. лв., обявиха от НАП. Компаниите търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци. По счетоводни данни на тези фирми в складовете им би трябвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лв., но по оценки на НАП по-голямата част от тях са продадени без документи, за да не се плащат данъци. Ревизорите на НАП работят по разкриването на типична схема за избягване на данъчно облагане, при която покупката на стоки се извършва при спазване на всички изисквания - с издаване на фактура, но следващата препродажба става без документи, т.е. без да се отчете оборотът. Така по документи стоката остава в склада.

През миналата година около 300 фирми са били ревизирани заради подозрително големи стокови наличности. В над 90% от случаите стоките не са били открити, като на нарушителите са съставени актове за над 15 млн. лв. От НАП констатират, че рисковите фирми периодично "изписват" стоките, издавайки фактури на несъществуващи дружества или на фирми, които дори не подозират, че са станали купувачи. Целта е да се намалят счетоводните складови наличности. Но този опит за злоупотреба се открива лесно, тъй като НАП разполага с компютърна система, която следи издаването и получаването на всяка ДДС фактура в страната. Системата автоматично генерира и списъци от търговци, чиито документи не са осчетоводени от техните получатели.

От НАП уточняват, че ако в хода на проверките се установи, че стоките не са налични, ще бъдат възложени ревизии, с които да се обложат недекларираните приходи заедно с лихвите. В случаите на избягване на облагане в особено големи размери данните ще бъдат предадени в прокуратурата за започване на наказателно преследване. Освен тези проверки са предвидени и ревизии на дружества по Закона за корпоративното подоходно облагате, за които е установено, че отчитат големи обороти, но нямат извършвани наскоро ревизии.

НАП-Пловдив продаде 1 тон свинско месо

Безпрецедентен случай в историята на НАП регистрираха в звеното за фискален контрол на Агенцията по приходите в Пловдив. Данъчните обявиха и продадоха на търг преди месец един тон замразено месо. Свинските мръвки са били в срок на годност и до провеждането на търга от НАП им осигурили необходимите фризери. Месото е конфискувано от ревизорите за фискален контрол, след като собственикът му не е заплатил наложеното обезпечение в законовия срок. За да се удостовери годността, данъчните дори дали проби на специалистите от Агенцията за безопасност на храните. За първи път НАП организира продажба на свинско на търг. Единственият досега случай на конфискуване на храна от данъчните е от миналата година, когато задържаха 24 тона картофи. Впоследствие ги предоставиха безвъзмездно на Държавната агенция за бежанците.

Дебнат и изложби за касови апарати

Данъчните не са само там, където ги очакват - по пазари, тържища и търговски обекти. Напоследък те следят дори провеждането на различни мероприятия, на които се събират някакви пари. Става въпрос за изложби на животни или спортни събития, на които се вземат такси за участие. Целта на проверяващите е да установят дали организаторите притежават фискално устройство и отчитат ли на него приходите си, за да платят по-късно дължимия данък на държавата. В края на миналата седмица сдружение отнесе глоба от 3000 лева за провеждане на изложба на кучета без касов апарат. Служители на НАП извършили проверка на събитието на 5 септември миналата година в двора на СОУ "Неофит Рилски" в град Банско. Те установили, че в организираната от сдружението каса граждани заплащат в брой пари за участието си. При приемането на платените в брой суми се сключвали договори за дарение, отпечатани в два екземпляра. Те обаче били нищожни, защото трябвало за приетите плащания да бъдат издавани фискални касови бележки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай