Русия рязко вдигна основния лихвен процент

Русия рязко вдигна основния лихвен процент | StandartNews.com

Централната банка на Русия рязко вдигна основния си лихвен процент със 150 базисни пункта по време на среща на борда на директорите в петък, позовавайки се на опасения за по-високо инфлация, ниските цени на петрола и на усилването на западните санкции срещу страните, предаде Ройтерс.

Увеличението е изненадващо голямо, защото анализатори, анкетирани от Ройтерс и от делови руски издания, не очакваха то да е повече от 50 базисни пункта.

Новият основен лихвен процент става 9.5% и е близо до най-лошите прогнози за вдигане с 200 базисни пункта до 10%.

Решението за повишаването, което влиза в сила от 5 ноември, се обяснява със значителното поевтиняване на петрола, затягането на санкциите срещу Русия, отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията.

"По оценки на Банката на Русия до края на първото тримесечие на 2015г. Инфлацията ще остане в зоната над 8%. Запазването на високите темпове на растеж на потребителските цени за продължително време ще доведе до увеличаване на инфлационните очаквания, което създава допълнителни инфлационни рискове. Банката на Русия ще предприема мерки, насочени към забавяне на растежа на потребителските цени до поставената цел – 4% в средносрочна перспектива", се казва в официалното съобщение.

Валутният пазар реагира с поевтиняване на рублата с 20 копейки от сутрешните нива от 42.39 за долар и 53.25 рубли за евро.

Следващото заседание на Съвета на директорите на централната банка, на което ще се обсъжда основният лихвен процент, е насрочено за 11 декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай