Обама: Ердоган води Турция надолу

Обама: Ердоган води Турция надолу | StandartNews.com

Американският президент критикува колегата си за подхода към медиите

Напрежението между двете страни възниква след офанзивата на Анкара срещу кюрдските бунтовници, които за Вашингтон са съюзници във войната срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Според Турция групировките са свързани с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която се бори за независимост на най-голямото малцинство в Турция и се смята за терористична група от Анкара и Вашингтон. Друга проблемна тема са турските набези в Северен Ирак.

Американският президент Барак Обама призна, че е "смутен" от пътя, по който се движи Турция. Според него президентът Реджеп Ердоган води страната си "надолу" по отношение на свободата на печата и войната в Сирия.

"Не е тайна, че има някои тенденции в Турция, които са обезпокоителни", посочи Обама, запитан дали смята турския лидер за авторитарен. "Мисля, че подходът към пресата може да доведе Турция по път, който ще бъде много обезпокоителен", добави той.

Обама заяви, че е споделил тези впечатления на Ердоган. Двамата се срещнаха в Белия дом в четвъртък, за да разговарят далеч от камерите. Турският президент бе на посещение във Вашингтон, където взе участие в организираната от Обама среща на върха за ядрена сигурност.

Готвят атентати в 19 турски града

Посолството на САЩ в Анкара предупреди своите граждани в Турция да избягват 19 града и да повишат вниманието си заради заплаха от терористични атаки. Алармата се отнася специално за районите до границата със Сирия в югоизточната част, както и в цялата източна. В списъка с градовете, публикуван в сайта на посолството, бяха добавени 16 града - Хатай, Килис, Газиантеп, Шанлъурфа, Шърнак, Диарбекир, Ван, Сиирт, Бингьол, Тунджели, Хаккари, Битлис, Елазиг, Адана, Измир и Мугла.

Световните лидери: Заплахата от ядрен тероризъм еволюира

Световните лидери потвърдиха ангажимента си да държат ядрените оръжия далеч от ръцете на екстремисти, но предупреждават, че заплахата "постоянно еволюира". Това гласи обща позиция на участниците в конференцията за ядрена сигурност в американската столица Вашингтон, цитирана от Франс Прес.

"Още работа трябва да се свърши, за да се предотврати достъпът на недържавни структури до ядрени и други радиоактивни материали, които могат да се използват за нечисти цели", гласи позиция на участвалите на срещата 51 държавни лидери. Те обсъждаха конкретни планове за подсигуряването на ядрени запаси и радиоактивен материал, които могат да се използват за военни цели. "Препотвърждаваме нашия ангажимент към общите ни цели за ядрено разоръжаване и неразпространение, както и за мирно използване на атомната енергия. Ангажираме се с постигането на мирно и стабилно международно положение чрез намаляване заплахата от ядрен тероризъм и подсилване на ядрената сигурност", допълва се в позицията. Към нея са анексирани 5 "плана за действие", които целят подобряване координацията между държавите и световни организации като Международната агенция за атомна енергия и Интерпол.

Еврокомисар зове за армия на ЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова за създаване на армия на ЕС. "Така ще се гарантира сигурността на хората и свободния им начин на живот", каза Хан за "Ди Пресе".

"ЕС е на кръстопът. Трябва да си зададем въпроса дали искаме да бъдем хлабава икономическа общност с право на свободно пътуване, или да сме конфедерация с външна и отбранителна политика. Аз съм привърженик на второто. Политическият модел за всички времена не може да бъде само мека сила, трябва да бъдат развивани и мощни сили. Поради това няма да може да избегнем общата европейска отбранителна политика и нейните структури за сигурност, включително и армия", предупреди Хан. "Длъжни сме да възстановим пълния контрол над нашите външни граници", подчертава австрийският политик.

Абдеслам сам решил да не се взриви в Париж

Заподозреният като основен организатор на парижките атентати Салах Абдеслам доброволно решил да не се самоубие по време на терористичните атентати на 13 ноември. Това заяви брат му Мохамед Абдеслам в интервю за белгийския тв канал BFMTV, цитиран от Би Би Си. При атаките загинаха 130 души, а друг член на семейството - големият брат Брахим Абдеслам, беше един от самовзривилите се атентатори.

"Ако исках, можеше да има още жертви. За щастие, не го направих", казал Салах Абдеслам на Мохамед, когато го посетил в белгийския затвор, където джихадистът е задържан.

Салах бе арестуван в родния си квартал в Брюксел миналия месец. Само 4 дни по-късно белгийската столица стана обект на нови джихадистки атаки, при които загинаха 32 души. Отговорността за тези атентати, както и за онези в Париж, пое "Ислямска държава".

Откриха масов гроб в Палмира

Масов гроб с телата на 42-ма цивилни и военни, екзекутирани от "Ислямска държава", бе открит в сирийския град Палмира, отвоюван наскоро от армията на президента Башар Асад. Това съобщи Франс прес, като се позовава на сирийски военен източник. Той уточни, че цивилните жертви били 24, сред които и 3 деца. Всички били или обезглавени, или разстреляни.

Обвиниха трети за осуетен удар във Франция

Белгия повдигна обвинения срещу трети заподозрян за тероризъм във връзка с осуетения атентат във Франция, обяви федералната прокуратура, цитирана от Франс прес. 35-годишният У.A. е обвинен за участие в действия на терористична група. Следствените действия са част от съвместно разследване на Франция и Белгия. Абдеррахман А. и Рабах М. също са задържани за подготвения атентат. Основният заподозрян е Реда Крикет. Той бе арестуван край Париж миналата седмица, след като полицията откри оръжия и експлозиви в дома му. Прокурорът на френската столица Франсоа Молин заяви, че не е установено коя е била целта на терористите, но събраните оръжия показват, че се е подготвяло нападение. Холандия също задържа французин във връзка със същия заговор.

Атина връща 750 бежанци на Анкара

От 4 до 6 април Атина планира да върне в Турция 750 мигранти, съобщи гъцката агенция АНА-МПА. Бежанците ще бъдат връщани от главния град Митилини на о-в Лесбос. Те ще бъдат превозени до турското пристанище Дикили с кораби, наети от агенцията за управление на европейските граници Фронтекс. Реадмисиите са по линия на постигнатото споразумение между ЕС и Турция за бежанците, което влиза в сила в понеделник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай