КРИБ подкрепя заема от 16 млрд. лева

КРИБ подкрепя заема от 16 млрд. лева | StandartNews.com

КРИБ подкрепя новият заем от 16 млрд. лева, при условията, обявени от финансовия министър Владислав Горанов. Това каза пред бТВ председателят на най-голямата работодателска организация КРИБ Кирил Домусчиев.

Ние изказахме своята позиция по време на последното заседание на Съвета за тристранно сътрудничество и тя е, че при условията, които съобщи вече подробно финансовият министър Владислав Горанов по отношение на тегленето на въпросния заем и ако тези условия бъдат спазени, то ние бихме подкрепили тегленето на подобен заем, ясен бе той.

Факт е, че условията за взимането на подобен заем в момента са много добри и ако средствата бъдат използвани по предназначение, то не виждам причина това да не стане. Ние като цяло сме отворени и даваме нашите съвети на всички министри в кабинета. Факт е, че най-трудна комуникация имаме до този момент със социалния министър Ивайло Калфин, ние не приемаме към този момент неговите предложения за увеличаване на осигуровките, но се надявам, че след възобновената комуникация в тристранния съвет то отношенията ни ще се подобрят.

Кирил Домусчиев каза още, че се надява да бъдат приети напред във времето техните предложения по отношение на промени в пенсионната система, които са доста радикални по своето съдържание. Що се отнася до това дали от КРИБ са за запазване на частните пенсионни фондове, Кирил Домусчиев заяви, че според него възможността за избор за всеки български гражданин трябва да остане, както и да бъде разгледана възможността дори ако човек си прехвърли парите в НОИ то на по-късен етап да има възможността да ги прехвърли обратно в някой частен пенсионен фонд и е радващо, че се правят стъпки в тази посока.

Сега е моментът и сега му е времето правителството и всички политици да се обединят и най-сетне да започнат да осъществяват истински реформи в различните сфери и сектори в страната, защото положението в тях не търпи повече те да се отлагат. Ние, ако не направим сериозни реформи, не виждам как България ще просъществува във времето, каза председателят на КРИБ.

Подобни случаи за злоупотреби каквито се установиха във ВМА изскачат всяка седмица по медиите. Именно затова трябва да започнат да се осъществяват сериозни реформи в различните сектори. Не може, чрез простото съкращаване на един или друг разход, чрез увеличаването на една или друга цена на дадена услуга и това да бъде наричано реформа. Трябва да започнат да се запушват по един сериозен отговорен начин всички течове в различните сектори и след това да започнат сериозни и кардинални промени в тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай