Икономисти: Данък "лихва" има предимно недостатъци

Икономисти: Данък "лихва" има предимно недостатъци | StandartNews.com

По-скоро недостатъци, отколкото предимства крие в себе си евентуалното увеличение на данъка върху доходите от лихви по депозитите отново до 10% през 2015 г. Това показва анкета на Investor.bg сред водещи икономисти и представители на банките, след като през миналата седмица стана ясно, че този налог може отново да бъде увеличен.

Данъкът от 10% върху лихвите по влоговете влезе в сила от 1 януари 2013 г. по предложение на министъра на финансите по това време Симеон Дянков. 42-рото Народно събрание намали ставката за настоящата година до 8% и записа в закона, че данъкът ще бъде 6% през 2015 г., 4% през 2016 г. и ще отпадне напълно от 2017 г.

"Исторически е доказано, че вдигането на данъци има само една обществена реакция и тя е негативна", се казва в позицията на УниКредит Булбанк, изпратена до Investor.bg. Влиянието на данъка върху приходната част на бюджета остава спорно, смята и Васил Вълков от "Тексим Банк". Идеята на управляващите не е добре премислена и аргументирана, твърди пък икономистът от ИПИ Калоян Стайков. И все пак има и застъпници на идеята. Според Руслан Иванов от Центъра за изследване на демокрацията е "нормално данъчната политика да върви в посока, която цели справедливост в облагането".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай