До 180 млн. лева режат от екопроекти

До 180 млн. лева режат от екопроекти | StandartNews.com

От юни плащанията по ОП "Околна среда" може да бъдат възстановени, надяват се в МОСВ

Финансови санкции по 149 договора, финансирани по ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС), ще бъдат наложени на 87 общини заради открити нарушения в проектите. Това съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова след 3-часова среща с УС на Националното сдружение на общините (НСОРБ). Това е резултатът от втората проверка на 239 договора на обща стойност 556,437 млн. лв., сключени в периода 2010-2013 г., каза Михайлова. Размерът на финансовите корекции не е ясен, тъй като одитният доклад още не е готов, посочи Михайлова и допълни, че санкциите за общините няма да са под 38 млн. лв. Санкциите може да достигнат 180 млн. лв., като в сумата се включат и други договори, например с национални паркове, обясни тя.

Ситуацията е критична, предстоят тежки преговори в Брюксел за намаляване на корекциите, като отговорът на ЕК трябва да дойде до 27 май, обясни Михайлова и допълни, че някои общини имат основания да оспорят санкциите. Надяваме се плащанията от ЕС по ОПОС да бъдат възстановени от юни, каза Михайлова.

Настояваме общините с доказана вина да бъдат санкционирани, но ще защитаваме интересите си в съда, заяви Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ. Не сме готови да поемем корекции дори от 5%, тъй като договорите са скъпи и такава санкция би надхвърлила бюджета на някои общини, допълни тя. Не сме съгласни да се наказват само бенифициентите, коментира Чавдарова. Ако подходът на МОСВ да бъдат наказани основно общините бъде приложен, ние приключваме изобщо с европейските проекти, коментира кметът на Габрово Таня Христова. Не делим общините по цветове, а целта ни е да довършим всички проекти, категорично заяви министър Искра Михайлова.

ЕК е завела дело срещу България в Люксембург за неизпълнение на ангажименти по закриването на 113 депа за отпадъци, които не отговарят на изискванията. Това съобщи зам.-министър Чавдар Георгиев. До края на май МОСВ ще подготви своята позиция в съда, а делото се очаква да приключи до края на декември, обясни Георгиев. Трябва да изградим 19 нови депа, за да закрием оставащите стари 104 депа, каза Георгиев и допълни, че част от финансовите корекции засягат и проектите за тяхното изграждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай