Бюджетът ни губи най-много в ЕС от контрабандни цигари

Бюджетът ни губи най-много в ЕС от контрабандни цигари | StandartNews.com

България е страната, която губи относително най-много приходи заради контрабанда от всички държави членки в ЕС, твърди в свой доклад Industry Watch. У нас облагането на тютюневите изделия има най-голямо значение за изпълнението на фиска. "Контрабандата на цигари коства на бюджета 1,6%-2% от общите данъчни приходи, които държавата събира. Като относителен принос за хазната, загубите за България са 3 пъти по-високи от Румъния и Полша например, 10 пъти повече отколкото за Германия, и около 16 пъти по-високи отколкото в Холандия", казват от Industry Watch. По данни на ЕК акцизите върху тютюневите изделия носят приход от 1,8 млрд. лв. през 2014 г., или 44,5% от всички акцизи и 6% от всички бюджетни приходи.

В България обаче, според проучване на АС Nielsen, изготвено през 2014 г., делът на нелегално продаваните цигари е около 20%, като се отчита леко нарастване през последните три години. При тези допускания консервативната оценка за пропуснатите данъчни постъпления е за около 450 млн. лв. годишно, изчисляват от Industry Watch. За сравнение това е почти толкова, колкото са плащанията за лекарства от НЗОК, казват от агенцията.

По данни на AC Nielsen най-много контрабандни цигари се пушат в Сливен, където техният дял от общата консумация на тютюневи изделия е 70%. Най-малко, около 2%, са контрабандните цигари в Свищов. В столицата този процент е около 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай