БНБ не се меси в схемата "кредит срещу влог в КТБ"

БНБ не се меси в схемата "кредит срещу влог в КТБ" | StandartNews.com

БНБ се дистанцира от идеята вложителите в КТБ и ТБ "Виктория" да теглят заеми от други банки, а депозитите от затворените трезори да служат за обезпечение. Не е редно централната банка да се меси, категорични са от там. Националният трезор не е разпоредител с активите на кредитни институции, поставени под специален надзор, добавиха от БНБ.

Според висшите банкери такава схема по принцип би могла да се приложи, но за това не е нужна благословията на БНБ. Останалите търговски банки може да се договорят с вложителите в КТБ за параметрите на такъв кредит, в случая централната банка няма нищо общо. За пример от БНБ дадоха потребителските заеми с превеждане на заплатата. Според тях схемата е същата с тази разлика, че тук вместо заплата има едно отложено плащане, за каквото би могло да се приеме погасяването с депозита в КТБ, когато тя бъде отворена. Рискът не е по-различен от този при кредит с превод на заплата. Въпросът обаче е как ще се договорят вложителите в КТБ и съответната банка, как ще се структурира кредитът срещу депозит, коментират финансисти. Ако се вземе решение КТБ да бъде оздравена, това означава значително удължаване на срока на връщане на парите доста над шестте месеца, които са фиксирани в закона за особения надзор. Много вероятно е да се стигне до разсрочено изплащане на затворените пари или замяната на една част от тях с акции или облигации. Това би затруднило много връщането на заемите.

"По принцип такава операция теоретично е възможна, но трябва много внимателно да се обмислят и формулират условията и схемата. Необходимо е БНБ да се намеси и да даде своите препоръки как да стане", каза за "Стандарт" Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Прокурор: Изкупували предприятия с пари на вложители

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, обвиняем за източването на 206 млн. лв., е изкупувал цели икономически отрасли с тези пари. Това твърди един от наблюдаващите прокурори по делото "КТБ" Иван Гешев пред в. "Труд". Схемата за раздаваните кредити засега не бе разисквана в подробности пред съда. "Ще чуете за тях в процеса по-нататък. Защото се доказва, че с пари на вложителите Цветан Василев си е изкупувал предприятия, цели икономически отрасли. Не от името на банката", казва прокурор Гешев. Той допуска, че пари от КТБ са стигнали и до политици и министри. Според Гешев схемата е следната: "Дружеството "Х" се финансира от КТБ, то отпуска заем на дружеството "Y", а пък то си купува предприятие. Официално няма връзка между КТБ и председателя на надзорния му съвет с въпросните реални сектори от икономиката. А фактически такава връзка има". И уточнява, че в КТБ има заеми от милиони срещу панелки, със залог, наречен "разплащателна сметка", или срещу бъдещи вземания срещу бизнес фантазии.
Според прокурора Василев е използвал банката както гражданинът - портфейла си. "Трябват му пари за нещо - взема си", посочва Гешев.

Десните: БНБ и КФН да се обединят

БНБ и Комисията за финансов надзор да се слеят в един общ регулатор, както е в Германия и Англия, предложи коалиция "Десните". Те призоваха за по-бързо решение по казуса "КТБ" с мотива, че с времето вероятността банката да бъде спасена намалява. В разпространена до медиите позиция "Десните" настояват още процесът по присъединяване към Европейския банков съюз да продължи без забавяне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай