25 банки се издъниха на стрес-тестовете

25 банки се издъниха на стрес-тестовете | StandartNews.com

25 европейски банки се провалиха на стрес-тестовете за състоянието на финансите им, съобщи Eвропейската централна банка (ЕЦБ), цитирана от АФП. Всички засегнати институции са от еврозоната и сега имат 9 месеца или да заздравят финансите си, или рискуват да бъдат затворени. Стрес-тестът обхвана общо 130 банки и целеше да установи дали те са готови да издържат още една финансова криза, посочва Би Би Си.

На изпита на ЕЦБ са се провалили девет италиански банки и една германска финансова институция. Не са издържали теста и три гръцки, три кипърски, две словенски, две белгийски и по една банка от Ирландия, Австрия, Португалия, Франция и Испания. Италианската банка Monte dei Paschi е с най-голяма капиталова дупка - 2.1 млрд. евро, независимо от усилията за набиране на средства през тази година.

Европейският банков орган обяви вчера, че общата капиталова дупка на банките, които не са успели да покрият минимално изискваното съотношение на капитала от 5.5%, е 24.6 млрд. евро в края на 2013 година. Италия е най-зле, тъй като 9 италиански банки са с общ недостиг от 9.4 млрд. евро в края на миналата година. Сред най-големите неиздържали теста е Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, третият най-голям кредитор на Италия. Трите гръцки провалили се банки имат общ капиталов недостиг от 8.7 млрд. евро, а трите провалили се кипърски банки - от 2.4 млрд. евро. ЕЦБ заявява, че банките, които не са успели да преминат теста, са предприели стъпки през тази година за значително повишаване на капиталовите им буфери. Дванадесет от 25-те банки вече са покрили своите капиталови дефицити, като общо са набрали 15 млрд. евро през тази година. Тринайсетте останали банки трябва да увеличат капиталите си за рискови ситуации с 10 милиарда евро. Те трябва да уведомят до две седмици ЕЦБ за това как смятат да съберат капитали, след което имат девет месеца, за да го направят. За тази цел те могат да използват кредитния си портфейл или да емитират нови акции.

Основа за проведените тестове са балансите от края на 2013 г. В изчисленията влизат и увеличенията на капитала, осъществени до 30 септември 2014 г. 105 банки преминават успешно прегледа на качеството на активите. "Този безпрецедентен, по-задълбочен преглед на позициите на най-големите банки ще повиши общественото доверие към банковия сектор", заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Витор Констанцио след публикуването на резултатите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай