При евтин петрол: Второ намаление на газа с 10% от 1 юли

Енергийният министър Теменужка Петкова обсъди напредъка по проекта за изграждане на интерконектора между България и Гърция с представители на консорциума "Посейдон", в който акционери са гръцката компания ДЕПА и италианската "Едисон"

При евтин петрол: Второ намаление на газа с 10% от 1 юли | StandartNews.com

КЕВР утвърди с 13,17% по-ниски цени на синьо гориво от 1 април

От 1 юли цената на природния газ у нас може да падне с още около 10%, ако котировките на петрола се задържат на сегашните нива. Това прогнозира пред БНР директорът на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера утвърди намаление на цена на природния газ за второто тримесечие с 13,17%. Така енергийният регулатор потвърди искането на "Булгаргаз", изпратено в началото на март. От 1 април природният газ ще се продава за 523,72 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС при цена от 603,14 лв. до днес. С това КЕВР на практика не се съобрази с исканията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), които с две отворени писма настояха за намаление цената на газа с 22,7%, позовавайки се на драстичното падане на цените в съседните държави и на тенденциите на петролните пазари.

Цената на природния газ се определя по формула, която отчита котировките на долара, на петрола и алтернативните горива за 9 месеца назад. Цената на газа от 1 април е изчислена при курс на долара от 1,66 лв., обясниха от КЕВР.

"Булгаргаз" планира да закупи 280 млн. куб. м газ за нагнетяване в газохранилището "Чирен", обясни шефът на компанията Петьо Иванов. Операцията ще започне със собствени средства, но се търсят и кредити, каза Иванов и допълни, че към момента в газохранилището се съхраняват около 170 млн. куб. м газ.

Взимаме пари от ЕС за тръбата с Гърция

Имаме уверение, че ЕК ще осигури финансиране за изграждането на интерконектора с Гърция. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред представители на гръцко-италианския консорциум "Посейдон". Газовата връзка с Гърция е важен проект за целия ЕС, каза Петкова и припомни, че в бюджет 2015 е заделена държавна гаранция от 80 млн. евро за проекта. От "Посейдон" заявиха готовност да подпишат окончателно инвестиционно решение до 29 май. Това ще позволи стартиране на строителството през март 2016 г. и завършването на проекта през 2018 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай