Министър Петкова: Има интерес към АЕЦ "Белене"

Министър Петкова: Има интерес към АЕЦ "Белене" | StandartNews.com

Проявен е инвеститорски интерес към проекта АЕЦ "Белене", сана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание. На въпрос дали има инвеститор за АЕЦ "Белене", тя отговори: "Има определен интерес в тази посока, но предстои да се развие тази тема, предстои да видим как точно, какво точно ще се предложи и за какъв интерес става въпрос". Тя обясни, че се работи по три варианта - първият е НЕК да плати тези 550 млн. евро заедно с лихвите, които вървят към настоящия момент. "Това е вариант, който не ни устройва, тъй като на практика ние трябва да имаме яснота какво ще правим с това оборудване", коментира Петкова.

Друг вариант е заедно с "Атомстройекспорт", с тяхно съгласие, да бъде продадено оборудването на трета страна. Третият вариант, който посочи министър Петкова, е създаването на отделна компания, в която да бъдат обособени активите, свързани с АЕЦ "Белене" - площадката и всички разходи във връзка с тази площадка. "Всъщност този проект може да бъде приватизиран чрез Агенцията за приватизация. Това е вариант, който е икономически най-издържан и икономически най-изгоден", заяви тя и обясни, че това е така, защото в останалите варианти ще остане една сума, която трябва да бъде отнесена в загуба.

БЕХ влага 658 млн.

В периода 2016-2018 г. "Булгартрансгаз" ще инвестира 658,4 млн. лв., пише в плана за развитие на компанията, изпратен за одобрение в КЕВР. "Булгартрансгаз" планира да развие националната и транзитната мрежа и да удвои капацитета на газовото хранилище в Чирен. Компанията разглежда и възможността за реализацията на газовия хъб "Балкан".

Девет ключови за ЕС проекта бяха одобрени за европейско финансиране. Два от тях са български. 30 млн. евро получава проектът за изграждане на далекопровод 400 киловолта между Добруджа и Бургас. Със 130 хил. евро ще бъде подпомогнато разширяването на газохранилището "Чирен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай