Крадци застрашиха спокойствието на гражданите и сигурността на институциите

Крадци застрашиха спокойствието на гражданите и сигурността на институциите | StandartNews.com

Петър Холаковски, председател на управителния съвет на „ЧЕЗ Разпределение България" АД, в интервю за Агенция „Фокус".

- Г-н Холаковски, наистина ли е застрашено електрозахранването в центъра на София? ЧЕЗ съобщи, че при опит за кражба е повреден ключов кабел и клиентите се захранват едностранно. Какво точно се случи?

-  Инцидентът се случи на 12 юни рано сутринта. В опита си да откраднат метал и да го предадат в пунктовете за изкупуване на скрап, крадци повредиха кабел високо напрежение, 110 кВ. Те застрашиха спокойствието на гражданите, сигурността на институциите и, не на последно място, собствения си живот, срещу, вероятно, няколко десетки лева. Кабелът аварира и в резултат на това спря токът на близо 20 200 клиенти на ЧЕЗ в пет столични района – Сердика, Средец, Оборище, Възраждане и Подуяне. Тук е моментът да кажа, че хората ни се справиха със ситуацията изключително професионално, като подадоха алтернативно електрозахранване за засегнатия район в рамките на само 7 минути. Схемата за електрозахранването на София предвижда осигуряване на електрозахранването от две независими страни. В момента обаче центърът на София е обезпечен едностранно.

-  Какво означава това?

-  Намерихме вариант да захраним засегнатата територия по алтернативен път. Но в случай на нов инцидент - претоварване на мрежата, посегателство и др., централната градска част на столицата и клиентите в тези пет района, в т.ч. всички институции - Президентство, Парламент, Министерски съвет, НЕК, Централно диспечерско управление на ЕСО и много други остават без електрозахранване. Бихме определили това дори като опасно за националната сигурност, защото застрашава нормалното функциониране на столицата. И не само защото са засегнати институциите, които изброихме, а и болници, училища, детски градини, полицейски управления. Сериозен удар би понесъл и бизнесът. Но да не говорим повече за това, въпреки че винаги се подготвяме за най-черния сценарий.

-  Какви мерки предприехте?

-  Първото нещо беше да подадем електрозахранването на засегнатите клиенти, за да не се нарушава спокойствието им и нормалният им ритъм на живот. Същевременно информирахме МВР, ДАНС, ЕСО. Предприехме и незабавни стъпки за възстановяване на целостта на съоръжението - оценка на техническите изисквания, подготовка за ремонтно – възстановителни работи и подмяна на увредения участък от кабела. Очакваме да приключим в рамките на следващата седмица. Междувременно предприехме допълнителни мерки за сигурност на алтернативното захранване.

- Колко ще струва ремонтът?

-  Около 40 хил. лева. Цифрата не е по-голяма само благодарение на активирането на нашите системи за сигурност. Тук се обръщам към тези, които имат намерение да рискуват живота си за няколко метра кабел, и да ги предупредя, че ще продължим да затягаме мерките за сигурност. При такива посегателства щетите се измерват не само в левове, а и в брой клиенти, чието удобство и спокойствие е било нарушено.

През декември миналата година, в резултат на опит за кражба от колектор на ЧЕЗ, беше предизвикан пожар и 50 000 клиенти в столичния квартал Люлин останаха без електрозахранване, при това в изключително студени дни. И тогава не успяха да откраднат, но щетите надхвърлиха 100 000 лева. През изминалата година бяха похарчени 3,2 млн. лв. за възстановяване на съоръжения, увредени при опити за кражби и кражби. От гледна точка на комфорта на клиентите това изглежда така: 183 броя прекъсвания за общо 33 600 клиенти в продължение на 3750 часа. Както и 3,2 млн. лева по-малко за подобряване и развитие на мрежата и услугите.

 - Кражбите на съоръжения от електроенергийната инфраструктура очевидно се превръщат в огромен проблем. Какво решение виждате?

- Ние определяме подобни действия като заплаха за сигурността на страната и гражданското общество. Освен това посегателствата струват много средства и излагат на риск здравето и живота както на извършителите на престъпните деяния, така и на служители на ЧЕЗ, и на невинни хора. Обръщаме се към обществеността и институциите с призив да обединим усилия в противопоставянето срещу набезите над електроенергийната инфраструктура и да работим заедно за приемане и прилагане на строги мерки, с които да бъдат защитени животът, спокойствието и интересите на гражданите.
За противодействие на кражбите са необходими законодателни промени, строги наказания и стриктен контрол от страна на компетентните органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай