Газовият хъб залегна в плановете на Европа

Газовият хъб залегна в плановете на Европа | StandartNews.com

За целта трябва да се изгради тръба от Варна до Оряхово

Реализацията на всички проекти за повишаване на независимостта на България от доставките на природен газ от един източник е неразделна част от концепцията на кабинета за изграждане на газов хъб у нас. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на международната конференция "Енергийна стратегия за Европа - диверсификация и енергийна сигурност".

Концепцията за реализиране на газов хъб, разработена от "Булгартрансгаз", е включена в 10-годишния план на Европейска мрежа на операторите за пренос на природен газ ENTSOG, обяви Петкова. За целта България трябва да изгради нов газопровод от Варна до Оряхово и да модернизира транзитния и Северния пръстен на националната газопреносна мрежа, обясни министър Петкова. Благодарение на добре развитата ни газопреносна мрежа годишно през България се транзитират около 15 млрд. куб. м газ, допълни тя. На територията на България са разположени 80% от компресорните станции в региона, както и подземното газово хранилище в Чирен. Това са важни елементи, които ще ни позволят диверсификация на източниците на природен газ, подчерта Петкова и допълни, че кабинетът работи усилено за ускоряване на свързаността на нашата газопреносна мрежа със съседните. Като приоритетен министър Петкова определи интерконектора Гърция - България, за който на 12 юни в София ще бъде подписано окончателното инвестиционно решение. Връзката с Гърция и тази с Турция са неразделна част от Южния газов коридор, по който ще получаваме газ и от Каспийския регион.

В най-напреднала фаза е интерконекторът с Румъния, който ще бъде завършен до края на годината. Кабинетът предприе сериозни мерки и за ускоряване изграждането на връзката със Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай