Експерт: Американци и EDF с оферти за „Белене"

Експерт:  Американци и EDF с оферти за „Белене" | StandartNews.com

Има поне две оферти за проекта АЕЦ „Белене", каза изпълнителният секретар на „Булатом" Станислав Георгиев. Първата е на „американски финансов консорциум", обясни той пред БНР. Другият кандидат да изгради централата е френската компания EDF, стана ясно от думите на експерта. "За мен лично EDF е по-приемлива – това е еквивалента на НЕК във Франция, който оперира 54 блока и има стабилно финансово състояние", каза Георгиев. Според него EDF има възможност за дългосрочни инвестиции и е отлична възможност за страната ни. Георгиев посочи, че все още не е ясно в какво състояние е оборудването за АЕЦ „Белене", което се съхранява в Русия. Затова и не се говори активно за продажбата на проекта на частен инвеститор, макар че интерес има от няколко месеца.
България трябва да се разплати с Росатом за оборудването за централата до 15 декември, за да избегне плащането на допълнителните лихви – от произнасянето по арбитражното дело до момента на плащането. Но дори и да се наложи да платим тези лихви, цената за двата блока е много изгодна, смята Георгиев. „Ако трябва да купим същото оборудване в момента, трябва да платим два или три пъти повече", заяви той.
"Единственият начин да си върнем парите, които са вложени в проекта досега, е да бъде построена централата", категоричен е Георгиев. Той посочи, че с изграждането си АЕЦ „Белене" ще произвежда електроенергия и с нейната продажба ще бъдат възстановени инвестициите за изграждането й. Цената на електроенергията на централата ще бъде диктувана от пазара и няма да има специални преференциални цени. Според Станимир Георгиев строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде сложено на друга основа. Той препоръча да бъде взето решение от парламента, което да не може да бъде променено от следващите депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай