Експерт: 7% по-скъп ток ще покрие дефицита

Експерт: 7% по-скъп ток ще покрие дефицита | StandartNews.com

София. За да се компенсира дефицитът от 350 млн. лв. в електроенергийната система и тя да се стабилизира, трябва да има увеличение на цената на тока със 7%. Това смята председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска.

Цитираната сума е приблизително тази, за която от НЕК претендират, че трите ЕРП-та трябва да й платят, вместо да прихващат като компенсация за закупената от тях енергия от ВЕИ. Според Диловска, ако дефицитът по електроенергийната верига е 1 млрд. лв., то крайната цена на тока трябва да скочи с 20%, за да се ликвидира проблемът. Относно възможностите за намаляване на цените на тока, Доловска смята, че такъв потенциал има само в тарифите за производство на електроенергия. Според нея при мрежовите услуги и разпределението такава възможност няма.

"Очевидно е, че цените на тока за бита в бъдеще ще растат", каза Диловска. Увеличение на цената за разполагаемост от сегашните 8,60 лв. на мегават на 28 лв. са поискали от ТЕЦ "Варна", обяви шефът на централата Минчо Минчев. Той обаче призна, че не очаква ДКЕВР да одобри искането. Минчев допълни, че след края на тази година ТЕЦ-ът няма да може да работи, без да бъде модернизиран. Екологизацията би трябвало да приключи до началото на 2017 г. В проекта ще бъдат вложени 120 млн. евро, вече се водят преговори с кандидат-изпълнителя, който е консорциум от изцяло български фирми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай