30% по-евтин ток за бедните

30% по-евтин ток за бедните | StandartNews.com

30% по-малко от пазарната цена на тока да плащат енергийно бедните потребители у нас. Това е един от работните ни варианти, обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Става въпрос не за цялото, а за определено количество енергия, допълни тя.

Социалната тарифа за енергийно бедните ще бъде целогодишна мярка, уточни министър Петкова. Това, което и в момента държавата предоставя като социално подпомагане за отопление на определени лица, ще си остане, обясни още тя. Всъщност ние ще надградим сегашното подпомагане с допълнително, свързано с рисковете за увеличаване на цената на тока след пълната либерализация на електроенергийния пазар, обясни Петкова.

Все още обаче не е уточнен броят на енергийно бедните у нас, тъй като методиката за определянето им все още се разработва. Едва тогава ще говорим с колегите от Министерство на финансите, за да се търси и механизма за тази компенсация, обясни Петкова.

Социалната тарифа ще бъде въведена, когато е на лице необходимост за това. На първо място ние искаме да разработим всичко, свързано с модела на либерализация на електроенергийния пазар. След това ще бъдат направени промени в Закона за енергетиката, които ясно ще очертаят рамката как точно ще се случи и тогава ще стане ясно от кога подобна тарифа ще бъде факт, каза министър Теменужка Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай