Стойнев подготвя доклад за големите ВЕИ проекти

Цената на въглищата ще се повиши до края на годината

Стойнев подготвя доклад за големите ВЕИ проекти  | StandartNews.com

София. Подготвя се доклад в парламента за сектора енергетика, в който ще обърне внимание на големите проекти, които се отнасят за ВЕИ-та. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Енергийният министър определи становището на ДАНС по отношение на зелените енергия като доста притеснително.

По отношение на проекта „Южен поток", Драгомир Стойнев заяви, че за България е изключително важно да се изясни регулаторният режим на проекта „Южен поток".

„Ще следим внимателно разговорите на ниво Европейска комисия – Русия. Закъснението от няколко месеца може да бъде преодоляно", посочи министър Стойнев. Той отбеляза, че дерогациите са част от разговори между ЕК и Русия, защото „Южен поток" не е само за България, а преминава още и през Словения, Хърватска и достига до Италия.

Той поясни, че цената на въглищата ще се повиши до края на годината, каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министър Стойнев сподели, че до момента цените са били нереалистично ниски. Те не са увеличавани в последните три години и половина, даже са били намалени.

Той за пореден път потвърди, че цената на тока ще бъде намалена. Според енергийния министър промените в законодателството и мерките, които се вземат от страна на управляващите, ще помогнат за стабилизирането на цялата енергийна система, въпреки че Националната електрическа компания е във фактически фалит.

Цената на тока няма да се повиши както за крайния потребител, така и за бизнеса. Разбира се, всичко е въпрос на разчети, които в момента се правят в ДКЕВР. Законопроектът, който прие Народното събрание, не би трябвало да доведе до доведат до увеличаване цената на електроенергията.

"НЕК е в изключително тежко състояние, НЕК е в технически фалит и аз не го и крия. Задълженията са близо 2 млрд. лв., но така или иначе ние считаме, че с предприетите мерки ще успеем да спасим системата от банкрут", каза Стойнев.

Държавата трябва да се вслушва в мнението на бизнеса и неправителствените организации, за да подобри ефективно икономическата среда и да създаде по-добри условия за функционирането на компаниите, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай