Пестим по лев на месец от по-евтиния ток

Намаляването на цените може да доведе до повече аварии, смята енергиен експерт

Пестим по лев на месец от по-евтиния ток | StandartNews.com

София. Поне 13 лв. ще ни спести намаляването на цената на тока от 1 август, показват сметките. Сумата е валидна за клиенти, които не разхищават електричество и по принцип плащат по-ниски сметки. Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателното решение за новите тарифи, които ще влязат в сила от четвъртък. Според първоначалния план цената на дневния ток трябва да падне между 4,12 и 4,50% при различните ЕРП-та.

За нощната енергия предложеното намаление е от 3,43 и 6,82%. Ако тарифите бъдат одобрени окончателно в този си вид, от 1 август 2013 г. до 30 юни 2014 г., докогато ще действат новите цени, по-пестеливите домакинства ще платят с около 13 лв. по-малко спрямо сега действащите тарифи. За абонатите, които разхищават тока или пък се отопляват с електроуреди, икономията ще е в пъти по-голяма, но те плащат и значително по-високи сметки заради голямото си потребление. При някои от тях спестените пари могат да надхвърлят и стотачка, показват изчисленията.

Намаляването на цената на тока обаче може да доведе до редица проблеми по цялата верига от производство през пренос и доставка до потребителите, смята енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според него намаляването на нормата на възвръщаемост на предприятията, които са правили инвестиции с кредити, ще го доведе до невъзможност да обслужват тези заеми. От друга страна, свалянето на нормата за загубите на ЕРП-тата ще ги накара да намерят липсващите пари от другаде. Това ще са ремонтните програми, чрез което може да се стигне до повече аварии, става ясно от думите на Тасев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай