Експерти: Цената на тока скача заради новия закон

Експерти: Цената на тока скача заради новия закон  | StandartNews.com

София. Промените в Закона за енергетиката ще доведат до поскъпване на ток. Има голяма вероятност те да предизвикат и повече злоупотреби и кражби на електроенергия. Това заявиха експерти и представители на ЕРП-тата на дискусионен форум, проведен днес.

Готвените промени в Закона за енергетиката са 7, като това ще бъде 30-тото изменение в него за последните 10 години. Част от промените са например премахване на таксата за повторно включване на тока, след като е бил спрян за неплатена сметка, както и забрана електроенергията на длъжници да се изключва в петък или преди празници. Аргументите на вносителите на законопроекта са, че той е ориентиран към социално слабите.

Доста специалисти обаче не се съгласиха, че промените ще доведат до положително развитие за енергетиката. „Чрез тези промени коректните потребители ще понесат вината на некоректните. Махането на таксата за повторно включване ще увеличи разходите на ЕРП-тата, съответно те ще трябва да компенсират с вдигане цената на тока", заяви зам.-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

"Промените са вредни. Проблемът е, че при този закон липсва оценка на въздействието. Изглежда, че всички разходи ще бъдат прехвърлени върху потребителите , а дори не е ясно колко от хората наистина са социално слаби и колко просто избират да не си плащат сметките", коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Представители на ЕРП-тата у нас също заявиха измененията ще предизвикат допълнителни разходи за тях. Дружествата обаче не можаха да кажат с колко ще се вдигне цената на тока заради това, тъй като досега сметките им не са били съгласувани с ДКЕВР.

На срещата не присъстваха представители на парламента и ДКЕВР.

Промените в закона на енергетиката бяха приети на първо четене в енергийната комисия, второто четене предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай