Дунав мост 2 ще бъде изключително натоварен

Дунав мост 2 ще бъде изключително натоварен | StandartNews.com

София. "От няколко дни преговаряме за таксите с Румъния и взехме решение мостът да започне да работи, да се съгласим с тях. Аз имам поставен срок от министър-председателя – в рамките на 3 месеца да предложим нова методика с цел тези такси да бъдат намаление. Моето голямо желание е те да станат от наша страна поне като тези на моста в Русе", заяви в предаването "Преди всички" транспортният министър Данаил Папазов.

Ако Румъния не се съгласи на предложението, резервният вариант е само ние да намалим таксите, добави той.

Фирмата, която ще обслужва моста, ще разпределя таксите пропорционално на участието на двете страни. Не мога да кажа процентно абсолютно точно, но някъде 80 на 20. Очакваме сериозни приходи, до Нова година се очакват в рамките на около 4 млн. лв. Тези пари ще бъдат инвестирани изключително в инфраструктурата.

Според транспортния министър идеята, лансирана от президента вчера за "Дунав мост 3", е реалистична, ако се намерят средства за инвестиции. Той изказа мнение обаче, че това няма да се случи в скоро бъдеще.

Очаква се през първите месеци да се поеме трафика, който сега се обслужва с фериботите около Видин, но аз съм оптимист за бъдещето на "Дунав мост 2", защото с началото на експлоатацията ще се види удобството за преминаване през моста и ще се ползва все повече и повече, заяви Папазов. Той коментира и въпроса с проблемната инфраструктура около моста:

"В следващия програмен период сме заложили подобряване на връзките. И сега има път, но връзките са лоши, особено в последните километри преди моста. Надявам се много бързо след започване на следващия програмен период и с включване на нови проекти, които ще са главно за ускоряване на жп линията, а също така и пътищата между Враца, Монтана и Видин, за да се подобри значително връзката с моста, а оттам да се вдигне и трафика. За съжаление, действително пътищата в региона са в лошо състояние, но в момента не можем да направим нищо повече от това, което е направено. Единственото, което нашето правителство ще се опита да направи в бъдеще, е много бързо да бъдат проектирани връзките с моста и да се отремонтират по възможно най-бързия начин. Може да се стигне до моста, но пътищата не са добри", допълнни Папазов.

Относно подписания Акт 16 с особено мнение от кмета на Видин, транспортният министър каза, че няма проблеми по ползването на моста. Папазов смята днес да разговаря с кмета на Видин и да се запознае на място с проблемите.

Министър Папазов потвърди намерението си да спре приватизацията на "Товарни превози".

"Ако се появи голям стратегически инвеститор, няма да му откажем, но аз съм абсолютно сигурен, че няма да дойде", каза той и добави, че ще има яснота до 20 юни. По думите му приходи ще постъпят от продажбата на сгради, които не са необходими на дружествата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай