09:05 ч.

07.03.18

2 мин.

0

0

0

Правителството ще разпише срокове за скоростен път Ботевград - Видин

от редактор |

Правителството ще разпише срокове за скоростен път Ботевград - Видин

Правителството решава днес за изграждането на скоростния път Ботевград – Видин, като ще разпише срокове за разширяване на отсечката до Мездра и строителство на трасе с магистрални габарити до Дунав мост 2.


Договорката за решението беше постигната на среща с протестиращи граждани от Северозапада с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет миналата седмица. Той разговаря с тях след пет поредни съботи на протести, при които блокираха движението по първокласния път София – Видин и достъпа до втория мост над Дунав.


Хората от региона от региона обявиха, че искат магистрала до Видин и предупредиха, че протестът им може да прерасне в гражданско неподчинение.


След срещата регионалният министър Николай Нанков обяви, че пътят в някои участъци ще бъде скоростен, а в други ще бъде автомагистрала. Като краен срок за изграждането му властта държавата си постави 2022 година.


Строителството ще се осъществи на етапи, като първите изградени отсечки ще са Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград. Към момента това са и най-рисковите участъци за пътуване в Северозападна България.


По пътя, който днес прави връзка и към Дунав мост 2, трафикът на тежкотоварни автомобили е засилен, а пътните инциденти са ежедневие. На места трасето минава и през населени места с остри завои и стръмни наклони, което прави движението опасно.


За бързата и сигурна връзка на Северозападна България със столицата важна роля ще изиграе тунелът под старопланинския проход "Петрохан". Към момента работата по него е все още на етап геоложки проучвания. След това ще бъдат възложени и предпроектни проучвания, които следва да са готови до края на тази година.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент