Борисов прие докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа

Борисов прие докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа | StandartNews.com

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с докладчиците на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа по постмониторинговия диалог с България Франк Швабе и Жолт Немет, които са на работно посещение в София. Това информира пресслужбата на кабинета.

България ще продължи ползотворното сътрудничество с ПАСЕ за приключване на постмониторинговия диалог, е казал Борисов и е посочил, че страната ни очаква конструктивна и обективна оценка за усилията на институциите и предприетите реформи. Министър-председателят е акцентирал върху борбата с контрабандата и резултатите, които е постигнала страната ни в последните години.

Контрабандата е ключов двигател за явлението корупция на всички нива - от митничаря до най-висшите етажи, е казал Борисов. Той е дал пример с последното проучване на "Инициативата срещу незаконната търговия", което показва, че през второто тримесечие на 2018 година контрабандата на цигари в България пада до 4,7 процента.
Този резултат позиционира страната ни като една от най-активните в борбата с контрабандата в Европейския съюз, е подчертал Борисов.

Той е посочил новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, приет през януари тази година, като още едно от достиженията на страната ни в борбата с корупцията.

Със закона бе създаден нов независим специализиран антикорупционен орган, който обедини в себе си функциите по превенция и противодействие на корупцията, отнемане на незаконно придобито имущество и публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, е казал премиерът Борисов и допълнил, че това позволи и да се разшири кръгът на лицата, задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси.

Докладчиците на ПАСЕ са подчертали, че България е отбелязала осезаемо развитие по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията, а премиерът Борисов е изразил увереност, че с извършените реформи в последните години и положителните резултати може да се върви към успешно прекратяване на постмониторинговия диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай